Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Blasiuskerk in Heinkenszand

Kerkelijk Gebouw

Kerkdreef 4
4451AD Heinkenszand (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1864-1866


Beschrijving van Sint-Blasiuskerk

St. Blasius, 1864, door P.W. Schrauwen. Neogotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en zij-apsiden, de drie schipbeuken onder een dak. Veelhoekige traptorens aan weerszijden van de voorgevel. Interieur in stucadoorsgotiek met ronde zuilen, driedelige nissen boven de scheibogen, gestucadoorde houten kruisribgewelven en over het koor een stergewelf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9991
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
H. Blasiuskerk
H. Blasiuskerk te Heinkenszand
H. Blasiuskerk te Heinkenszand
Plaats Heinkenszand
Gebouwd in 1864-1866
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  9991
Architectuur
Stijlperiode neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De H. Blasiuskerk is de rooms-katholieke parochiekerk van Heinkenszand, een dorp in de provincie Zeeland. De kerk is gebouwd in neogotische stijl en werd in 1866 voltooid.

Geschiedenis

Oorspronkelijk behoorde Heinkenszand tot de parochie van 's-Heer Arendskerke. In het jaar 1406 bouwde Jan van Schengen echter op zijn grondgebied echter een kapel,die toegewijd werd aan de H. Blasius. Hierdoor werd de plaatselijke zielzorg vergemakkelijkt. Aan de kapel werd een pastoor verbonden, Willem van Schengen, broer van genoemde Jan van Schengen. Op 30 december 1458 werd Heinkenszand een zelfstandige parochie en werd de Blasiuskapel verheven tot parochiekerk. In oktober 1578 werd de parochiekerk aan de katholieke eredienst onttrokken en ging de kerk over in handen van de hervormden. Deze kerk werd in 1843 afgebroken en op dezelfde plaats vervangen door de huidige protestantse kerk. De katholieken konden echter vanaf ongeveer 1695 gebruikmaken van de kapel van slot Barbestein. In de Franse tijd - rond 1795 - kregen de katholieken weer vrijheid van godsdienst. In het naburige 's-Heerenhoek werd in die tijd een katholieke kerk gebouwd en de katholieken uit Heinkenszand gingen daar ter kerke. Toch bleef het een wens van de katholieken te Heinkenszand om een eigen kerk te hebben. In 1804 werd daartoe het slot Barbestein door de katholieke gemeenschap aangekocht.

Tot 1809 werd het slot echter herhaaldelijk bezet en ingericht als kazerne. Vanaf 1809 konden de katholieken over het slot beschikken voor het houden van erediensten. De pastorale zorg was in handen van de pastoor en kapelaan van 's-Heerenhoek. In 1815 kreeg Heinkenszand een eigen pastoor. Het slot Barbestein bleef dienen als kerkgelegenheid en is in de periode tot 1856 diverse malen bouwkundig gerestaureerd. In 1856 werd de eerste steen gelegd voor de huidige kerk naast het oude slot Barbestein. Na een bouwtijd van tien jaar werd de kerk in oktober 1866 ingewijd. De kerk is gebouwd in een vroege variant van de neogotiek. De totale bouw- en inrichtingskosten bedroegen ƒ 29.291,--. Het slot Barbestein bleef in gebruik als pastorie, maar raakte zodanig onderkomen, dat begin deze eeuw besloten werd om het slot af te breken en een nieuwe pastorie te bouwen.

In 1906 werd deze huidige pastorie in gebruik genomen. De bouwkosten bedroegen ƒ 13.500. De huidige kerk is een beschermd monument, maar is wel geplaatst op een zgn. lijst van jonge monumenten. Beide gebouwen vergen het nodige aan onderhoudskosten. De pastorie is in 1993 aan de buitenzijde volledig gerenoveerd. De kerk is in fasen gerestaureerd.

De eerste en tweede fase van de restauratie vond plaats in 1989 en 1991. Voorjaar 1996 zijn de werkzaamheden afgerond. Tot 1 januari 1988 werd de zielzorg in de parochie Heilige Blasius vervuld door een eigen pastoor. Vanaf 1988 wordt de pastorale zorg vervuld door een regionaal team van pastores.

Externe linkMonumenten in de buurt van Sint-Blasiuskerk in Heinkenszand

Pastorie

Kerkdreef 4
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Inleiding Pastorie van de aangrenzende Rooms Katholieke kerk, in 1905 in overgangs-architectuur gebouwd naar ontwerp van C.P.W. Dessing. O..

Lourdesgrot

Kerkdreef 6
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Inleiding Lourdesgrot, volgens gedenksteen uit 1911. De grot bevindt zich ten noordoosten van de kerk. Omschrijving Lourdesgrot, geheel o..

Hekpijlers aan de toegang tot de kerkdreef bakstenen hekpijlers met schilddragende leeuwen

Hekpijlers Kerkdreef
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Hekpijlers aan de toegang tot de Kerkdreef (welke voert naar de R.K. Kerk op het terrein van het voormalig Slot Barbestein), bakstenen hekpi..

Het terrein, achter en terzijde van de boerderij Slot ter Nisse

Dorpsstraat 91
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Het terrein, achter en terzijde van de boerderij Slot ter Nisse, vanaf de straat terzijde van de kerk toegankelijk via een ingang waar zich ..

NH kerk

Dorpsstraat 71
Heinkenszand (Gemeente Borsele)
Ned.Herv.Kerk. Eenvoudig gebouw uit 1844 met klassicistische gevel, bekroond door latere toren. Inwendig preekstoel uit plm 1660 met koperen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)