Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Willibrordus in 's Heerenhoek

Kerkelijk Gebouw

Deken Holtkampstraat 9
4453AH 's Heerenhoek (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 1873
Architect: Th.Asseler


Beschrijving van Sint Willibrordus

St.Willibrordus, begonnen 1873, Th.Asseler. Driebeukige neogotische kruisbasiliek in vroeggotische vormen. Zuilen met knopkapitelen en gestucadoord-houten gewelven. Roosvensters in de eindgevels van het transept en de torengevel. Exterieur in sobere baksteenvormen met versieringen in gele steen. Hoge toren van twee vierkante geledingen en een kort achtkant met frontalen en spits. Neogotische altaren en koorramen uit de bouwtijd. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, gemaakt in het laatste kwart van de vorige eeuw. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Michael Burgerhuys, 1620, diam. 57 cm en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9981
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Willibrorduskerk
De Sint-Willibrorduskerk
De Sint-Willibrorduskerk
Plaats 's-Heerenhoek
Gebouwd in 1873-1874
Gewijd aan Willibrord
Monumentnummer  9981
Architectuur
Architect(en) Th. Asseler
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Deken Holtkampstraat 9 in 's-Heerenhoek.

Op deze plaats stond sinds 1797 een schuurkerk. De huidige kerk werd tussen 1873 en 1874 gebouwd. De kosten bedroegen fl. 106.181,88,-. Architect Theo Asseler ontwierp een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl, met aan de voorzijde een hoge toren met drie geledingen en spits. Op 3 april 1873 werd de eerste steen gelegd en op 20 augustus 1874 werd de kerk door de Haarlemse bisschop G.P. Wilmer ingewijd.

Een van de kerkklokken werd in 1620 gemaakt, de andere klok is modern. In de kerk staan nog de neogotische altaren en koorramen uit de bouwtijd. Het orgel werd in 1907 gebouwd door de firma B. Pels.

Zowel het kerkgebouw als het orgel zijn een rijksmonument. De kerk wordt tot op heden gebruikt door de parochie "Sint-Willibrordus".


Monumenten in de buurt van Sint Willibrordus in 's Heerenhoek

Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak tussen tuittopgevels met vlechtingen. Aangebouwd bakhuis in steen met pannen zadeldak. Schuur in hout gedeeltel ..

's-Heerenhoeksedijk 5
's Heerenhoek (Gemeente Borsele)
Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak tussen tuittopgevels met vlechtingen. Bakgoot op klossen en dicht bijeen liggende staafankers. Gewijz..

Paardenborgh (woonhuis) en schuur in hout en baksteen vervangen met pannen zadeldak

West Langeweg 3
's Heerenhoek (Gemeente Borsele)
Paardenborgh. Gepleisterd woonhuis met pannen zadeldak. Tuittopgevel met sierjaartalankers: 1615 en overhoekse toptuit-pinakel. Eenruitse on..

Woning op rechthoekige plattegrond met achteraanbouw, één bouwlaag hoog met zadeldak; opgetrokken uit roodbruine baksteen

Beeldhoeveweg 12
's Heerenhoek (Gemeente Borsele)
Omschrijving Woning op rechthoekige plattegrond met achteraanbouw, één bouwlaag hoog met zadeldak; opgetrokken uit roodbruine baksteen; d..

Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond, zadeldak

Beeldhoeveweg 12
's Heerenhoek (Gemeente Borsele)
Omschrijving Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond, zadeldak. Voorgevel (straatzijde) opgebouwd uit groen geschilderde, gepotdekselde..

Bakstenen varkenshok met zadeldak, strakke windveer en makelaar

Beeldhoeveweg 12
's Heerenhoek (Gemeente Borsele)
Omschrijving Bakstenen varkenshok met zadeldak, strakke windveer en makelaar. Waardering Van belang als onderdeel van het complex.

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven