Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerenhoeve met een woonhuis en schuur in langsrichting aangebouwd in 's Heer Abtskerke

Boerderij

Zuidweg 24
4444ND 's Heer Abtskerke (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Boerenhoeve met een woonhuis en schuur in langsrichting aangebouwd

Boerenhoeve, nu bekend als Hoeve Van der Meulen, in het verleden de 'gerosselde hoeve' naar de rossige kalk waarmee de muren waren bestreken. Woonhuis uit de 18e eeuw, opgetrokken in ijsselsteentjes op een voet van Zeeuwse moppen. Diverse schuifvensters, een kruisvenster en een kelderlicht met luiken en diefijzers. De kopse gevel is een tuitgevel met vlechtingen en een topgevelbekroning. Zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen. In het verlengde van het woonhuis en daaraan vastgebouwd, bevindt zich een bakstenen schuur onder zadeldak met rode oud hollandse pannen. De schuur is een reconstructie uit 2009 naar voorbeeld van een voorganger uit 1935/36. Deze was op zijn beurt een vervanging van een houten schuur die in 1918 op deze plek was herbouwd. Het woonhuis heeft intern de oorspronkelijke indeling behouden. Er is een gewelfde kelder met plavuizen, een opkamer, een karnhok met plavuizen, een woonkamer en een pronkkamer. Er zijn diverse houten bedsteden, waarvan degene naast de haard in de woonkamer, doorsteekt in de schuur. De haardpartij in de woonkamer is voorzien van tegels uit diverse perioden waaronder 18e eeuwse landschapstegels en spelende kinderen en 19e eeuwse zuilentegels met dieren en vazen. De vloer- en kapconstructie van het woonhuis is extra zwaar uitgevoerd vanwege de oorspronkelijke functie als graanzolder. Op zolder in de ruitjes van het schuifraam ondermeer een 19e eeuwse inscriptie over een gestrande walvis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9980
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerenhoeve met een woonhuis en schuur in langsrichting aangebouwd in 's Heer Abtskerke

Vluchtberg/kasteelberg

De Poel
's Gravenpolder (Gemeente Borsele)
Vluchtberg/kasteelberg. Datering: 13e eeuw; kernterp mogelijk 11e - 12e eeuw.

Johannes de Doper

Kerkring 1
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Toren Ned.Herv.Kerk. Kloek gebouw uit omstreeks 1400. Forse steunberen, sober versierd met spaarvelden. Benedenruimte met op koppen rustend ..

Toren van de Johannes de Doper

Kerkring 2
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Ned.Herv.Kerk. Gotisch bouwwerk, bestaande uit een eenbeukig 15e eeuws schip, met een koor uit iets latere tijd en twee lage dwarsarmen uit ..

Hoeve "Plantlust"

Kerkring 18
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Hoeve "Plantlust". Van belang in verband met de situatie aan de Kerkring. Huis met geel-stenen langsgevel aan de ring, links naast de voorde..

Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk; neo-classicistische invloeden

Kerkring 3
's Heer Abtskerke (Gemeente Borsele)
Inleiding Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, in 1858 gebouwd; neo-classicistische invloeden. Omschrijving Fors pand op..

Kaart & Routeplanner