Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaete in Baarland

Overig

Slotstraat 35
4435AM Baarland (gemeente Borsele)
Zeeland


Beschrijving van Vaete

Wed (brandput). Waterbassin, terzijde van het Dorpsplein gelegen, aan de westzijde afgesloten door een muurtje, met schilddragende leeuwen op bakstenen pijlers ter flankering van de toegang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Een vaete is de Zeeuwse naam voor een dorpsvijver, meestal centraal gelegen in een dorp, die in vroeger tijd vaak ook als drinkplaats voor vee en als reservoir voor de brandweer gebruikt werd. Diverse dorpen in Zeeland hebben tegenwoordig nog een vaete, al wordt deze niet meer als zodanig gebruikt. Ook in veel Zeeuwse straatnamen komt het woord 'vaete' nog voor.


Monumenten in de buurt van Vaete in Baarland

Dwarshuis met gepleisterde gevel aan het plein

Slotstraat 30
Baarland (Gemeente Borsele)
Dwarshuis met gepleisterde gevel aan het plein. In de borstwering boven de 6-ruits schuifvensters reeks van staafankers. Verdiepte ontlastin..

De Steene Poort

Bakendorpseweg 2
Baarland (Gemeente Borsele)
Huis onder fors zadeldak, waarschijnlijk XVIII. Het metselwerk XIX in de traditionele vormen vernieuwd en met behoorlijke baksteen. Strekken..

Slot Baarland

Slotstraat 7
Baarland (Gemeente Borsele)
"Slot Baarland". Van het vroegere slot Baarland, aan de noord-oostzijde van de Ned. Herv. Kerk gelegen, resteert het omgrachte kasteelterrei..

St. Maarten

Slotstraat 3
Baarland (Gemeente Borsele)
Ned. Herv. Kerk, 15e eeuws bouwwerk, bestaande uit de middenbeuk van een oorspronkelijk driebeukige hallenkerk, waarvan de inter- columnien ..

Toren van de St. Maarten

Torenstraat 2
Baarland (Gemeente Borsele)
Toren Ned. Herv. Kerk. Midden 14e eeuws bouwwerk, in sobere vormen, steunberen tot de klokkenverdieping, overwelfde benedenruimte.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)