Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Kerk in Borne

Kerkelijk Gebouw

Oude Kerkstraat 2
7622EK Borne
Overijssel

Bouwjaar: 15e eeuw 2


Beschrijving van Oude Kerk

N.H. Kerk. Laat gotisch gebouw, waarvan het koor in de 1e helft van de 15e eeuw dateert en het merkwaardige schip van twee even hoge beuken van omstreeks 1480. De beuken van het schip, gescheiden door twee zuilen in de as van de kerk, dragen stenen gewelven. Inwendig: in koorsluiting hagioscoop, muurschilderingen van omstreeks 1500, zandstenen preekstoel plm 1600, grafzerken plm 1525. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9929
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Blik op de Oude Kerk in Oud-Borne

De Oude Kerk van Borne, in de Nederlandse provincie Overijssel, is een in laatgotische stijl opgetrokken kerkgebouw. Het oudste deel dateert waarschijnlijk al uit 1350. De kerk was toen eenschepig. Het koor van de kerk stamt uit de eerste helft van de 15e eeuw. De uitbreiding van het opvallende schip met twee even hoge schepen vond plaats in 1482. Een aantal muurschilderingen die werden gevonden tijdens de restauratie van de kerk tussen 1919 en 1921 dateren ook uit dat jaar. De oudste klok in de klokkentoren dateert uit 1457.

De preekstoel van Bentheimer zandsteen is waarschijnlijk omstreeks 1600 vervaardigd. Het huidige kerkorgel is uit 1841 en is van de hand van Johann Heinrich Holtgrave uit Deventer.

De kerk werd destijds gewijd aan de heilige Stephanus, maar werd ten tijde van de Reformatie onder invloed van Christoffel Schele van Weleveld (1528-1606) werd een lutherse dominee aangesteld, Johan Niehof. In 1598 werden op last van de drost van Twente, Johan van Voorst, de beelden en altaren uit de kerk verwijderd, net als in de rest van Twente. Uiteindelijk moesten de Scheles zwichten voor de classis van Deventer en kreeg Borne in de zeventiende eeuw calvinistische predikanten.


Monumenten in de buurt van Oude Kerk in Borne

Oude Kerk (Borne), toren

Oude Kerkstraat 2
Borne
Toren van de N.H. Kerk. Toren van drie geledingen met ingesnoerde achtzijdige spits 1e helft 15e eeuw. Diepe spitsboognis op de beganegrond ..

Voormalig postkantoor

Grotestraat 144
Borne
Inleiding Voormalig POSTKANTOOR, in opdracht van de gemeente Borne gebouwd in 1884 in neo-Renaissancestijl, thans in gebruik als makelaarsk..

Dubbel woonhuis, gebouwd in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-hollandse renaissance en chaletstijl

Grotestraat 138
Borne
Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1889 in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-Hollandse Renaissance en chaletstijl. Opdr..

Doopsgezinde kerk

Ennekerdijk 31
Borne
Doopsgezinde Kerk. Eenvoudig zaalkerkje met lijstgevel aan de straatzijde. XIX. Orgel met Hoofdwerk, Nevenwerk en Pedaal, in 1884 gemaakt do..

Voormalige synagoge

Ennekerdijk 17
Borne
V.m.Synagoge. Eenvoudig gebouwtje met rechte gevel waarin twee spitsboogventers aan de straatzijde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Kerk in Borne

Foto's (1)