Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bussemakerhuis in Borne

Woonhuis

Ennekerdijk 11
7622ED Borne
Overijssel

Bouwjaar: 1655


Beschrijving van Bussemakerhuis

"BUSSEMAKERHUIS", genoemd naar v.m. bewoner. Gevelsteen 1779. Halsgevel op natuurstenen plint. Gebeeldhouwde voluten, gebogen afdekking van de natuurstenen top. Voordeuromlijsting. Schuifvensters met roedenverdeling en geprofileerde natuurstenen onderdorpels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9918
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bussemakershuis
Het Bussemakershuis
Het Bussemakershuis
Locatie Ennekerdijk 11, Borne
Oorspr. functie woning en handelshuis
Huidig gebruik museum
Start bouw 1655
Monumentstatus Rijksmonument
Eigenaar Stichting Bussemakerhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Bussemakerhuis is een rijksmonument aan de Ennekerdijk 11 in het Twentse Borne in de Nederlandse provincie Overijssel.

Het Bussemakerhuis stamt uit 1655, toen het werd gebouwd als woning en handelshuis. De fabrikeur Jan Bussemaker verbouwde het in 1779 samen met zijn echtgenote Trijntjen Hulshoff in zijn huidige vorm. Van hieruit bedreef de doopsgezinde Bussemaker zijn handel; hij voorzag de Twentse thuiswevers van garen en kocht hun linnen op om het in Holland door te verkopen. Samen met de textielfabrikant Salomon Jacob Spanjaard voorzagen zij de arme Bornse bevolking van werk en dus inkomen.

Nadat de laatste Bussemakers het huis hadden verlaten is het pand een langere periode verhuurd aan particulieren. In 1956 is de stichting Bussemakerhuis opgericht en werd eigenaar van het pand evenals van de klopjeshuizen in Borne. Het huis, met een klokgevel met zandstenen aanzetstukken is het enige bewaard gebleven fabrikeurshuis in Overijssel en grotendeels in de oorspronkelijke staat. Vanaf begin jaren '90 is het Bussemakerhuis opengesteld voor publiek.

Externe linksMonumenten in de buurt van Bussemakerhuis in Borne

Schoolmeesterwoning

Ennekerdijk 13
Borne
Eén bouwlaag tellende SCHOOLMEESTERSWONING opgetrokken in bruinebaksteen op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak met ..

Voormalige Joodse school

Ennekerdijk 15
Borne
Inleiding Eén bouwlaag tellende SCHOOL opgetrokken in bruine baksteen opeen rechthoekige plattegrond onder een met grijze Friesepannen ged..

Eenvoudig vierkant ritueel badhuisje van bruine baksteen onder een met grijze friese pannen gedekt tentdak

Ennekerdijk 15
Borne
Omschrijving Eenvoudig vierkant RITUEEL BADHUISJE van bruine baksteen onder een met grijze Friese pannen gedekt tentdak. Op het dak staat e..

Voormalige synagoge

Ennekerdijk 17
Borne
V.m.Synagoge. Eenvoudig gebouwtje met rechte gevel waarin twee spitsboogventers aan de straatzijde.

Lang pand onder schilddak met natuurstenen plint en topgevel

Abraham ten Catestraat 25
Borne
Lang pand onder schilddak met natuurstenen plint en topgevel. Schuifvensters met luiken behangen, natuurstenen onderdorpels. Aanbouw onder h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)