Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Willibrordkerk in Borger

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 34
9531AG Borger (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: 1826 (herb.) 1976 (rest.)


Beschrijving van Hervormde Willibrordkerk

NED. HERV. KERK. Eenvoudig gebouw uit 1826. Inventaris: twee smeedijzeren houders met koperen doopbekkens, koperen kaarsenhouder op de preekstoel en ijzeren offerblok XVIId. Eenklaviers orgel, in 1855 gemaakt door H.E. Freytag. Dit door Freytag geassembleerde instrument vertoont veel gelijkenis met het Rugwerk van het orgel in de Zuiderkerk te Enkhuizen. Het orgel werd in 1979 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9897
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Willibrordkerk
De Willibrordkerk in Borger anno 2007
De Willibrordkerk in Borger anno 2007
Plaats Borger
Gebouwd in 1826
Monumentnummer  9897
Architectuur
Toren 14e eeuw
Monumentnummer 9898
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Willibrordkerk in de Drentse plaats Borger is een monumentale kerk, waarvan de toren uit het begin van de 14e eeuw stamt. Zowel het kerkgebouw als de kerktoren is erkend als rijksmonument.

Beschrijving

De middeleeuwse toren van de kerk in Borger

De Willibrordkerk in Borger werd gebouwd in 1826 als vervanger van de oude middeleeuwse kerk op die plaats. De oude kerk was dermate vervallen dat afbraak noodzakelijk was. Alleen de kerktoren bleef gehandhaafd. Het 19e-eeuwse kerkgebouw, een in neoclassicistische stijl gebouwde Waterstaatskerk, is een eenvoudige, driezijdig gesloten zaalkerk. Een gedenksteen met de tekst: Door hulp van God en een vlijtige hand, bragt men in 1826 deze kerk weer tot stand herinnert aan deze nieuwbouw. Het in 1979 gerestaureerde kerkorgel werd in 1855 vervaardigd door de Groninger orgelbouwer H.E. Freytag.

De toren staat op een fundament van granieten zwerfstenen[1] en is gebouwd van kloostermoppen. De toren bestaat uit twee geledingen. De eerste geleding is, met uitzondering van de relatief kleine ronde toegangsdeur aan de westzijde, geheel gesloten. In de tweede geleding bevinden zich aan drie zijden galmgaten in nissen met spitsbogen. Het mechanische torenuurwerk is van smeedijzer en dateert uit 1660. De toren wordt bekroond met een tentdak met op de punt een windvaan.

Op het kerkhof bij de kerk staat een monument voor Aaldert Stevens, die van 1824 tot 1857 onderwijzer in Borger was.

In 1976 werd de kerk onderdeel van het naastgelegen multifunctionele complex, dat het eerst gemeentehuis was en daarna ontmoetingscentrum. Met een ondergrondse gang werden beide complexen aan elkaar verbonden.Monumenten in de buurt van Hervormde Willibrordkerk in Borger

Toren Willibrordkerk

Hoofdstraat 34
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Vermoedelijk 14e eeuws. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, circa 1660, later voorzien van electrische opwin..

Hardstenen grafmonument voor Aaldert Stevens in de vorm van een met festoenen versierde obelisk

Hoofdstraat 34
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Op de oude begraafplaats hardstenen grafmonument. Obelisk met festoenen versierd. Laat Lod. XVI.

Villa in eclectische stijl (1956-'64: ambtswoning burgemeester)

Hoofdstraat 19
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Villa, thans als kantoor (architectenbureau Cor Kalfsbeek) in gebruik, gebouwd in eclectische trant rond 1900 gebouwd. Vanaf 1956..

Schaapskooi uit hout en stro onder met riet gedekt zadeldak

Hunebedstraat 2
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
In aanleg mogelijk nog 18e eeuwse of oudere schaapskooi uit hout opgetrokken en gedeeltelijk bekleed met - de gebintstijlen in het zicht lat..

Terrein met hunebed D27

Hunebedstraat
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin het hunebed D27. Datering: Neolithicum.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)