Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Geesteren

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
7274AP Geesteren (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw (toren) ca. 1500 (kerk)


Beschrijving van Hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. Op dorpsbrink met oude beplantingen gelegen laat-gotische kerk, bestaande uit een enkelbeukig schip van drie traveeën, een smaller koor met driezijdige sluiting (alles ca. 1500) en een forse toren (XIV) met galmgaten, waarin romaans en vroeg-gotisch aandoende deelzuiltjes met kapitelen, bekroond door een zadeldak tussen trapgevels (ca. 1628). Restauratie 1929-'30, waarbij de overwelving met kruisribgewelven wederom is aangebracht. Eenklaviers orgel, in 1800 gebouwd door R. Knol voor de Herv. Kerk te Oosterwolde. In 1974 overgeplaatst en gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van G. Lansinck, 1591, diam. 130 cm. en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk Sprakel, Goor, 1665, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9883
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
De kerk in 2004
De kerk in 2004
Plaats Geesteren
Gebouwd in 10e - 11e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  9883
Architectuur
Bouwmateriaal Tuf-, bak- en natuursteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Geesteren. Restanten van de eerste fundamenten komen waarschijnlijk uit de 10e of 11e eeuw, maar een jaartal is niet bekend. Een eerste bekende vermelding is uit 1246 waarbij Herman I van Loon de kerk schenkt aan Otto II van Gelre. In de kerk kwamen eveneens bewoners van Borculo, die in 1337 een eigen kerk mochten stichten. De kerk in Geesteren had een toren, een priesterkoor met aan beide zijden een kapel en een sacristie. Brandstichting door het Staatse leger die in 1586 Lochem belegerden, zorgde ervoor dat de kerk grotendeels verloren ging. Met name de kerktoren werd vernield, zodat deze niet als uitzichtpunt kon dienen.

Circa 10 jaar later werd de eerste noodkerk heropgebouwd, maar pas na de inname van Groenlo in 1627 door Frederik Hendrik van Oranje kon een volwaardige kerk worden opgebouwd. De kerk kwam in 1628 gereed en bestond ten dele uit tufsteen en ten dele uit baksteen. De toren bevat een zadeldak met aan twee zijden trapgevels. In de loop der tijd zijn diverse renovaties aan de kerk uitgevoerd. In 1836 is er een houten tongewelf aan de kerk toegevoegd, wordt een oude kapel gesloopt en de sacristie omgebouwd tot consistoriekamer. Bij de renovatie van 1929-1930 werden de gewelven vervangen door bakstenen gewelven en kwamen er glas in loodramen.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Geesteren

Hoeve ten dele vernieuwd, met achterbaander

Kerkplein 4
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Hoeve (XIX A), ten dele vernieuwd, met achterbaander.

Armhuis

Kerkplein 14
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Ten noorden van de kerk het armhuis, blijkens een steen gesticht in 1849 doch van ouder aanzien. Huis in traditionele stijl met pannen-schil..

Hoeve met oude roedenverdeling en luiken

Keistraat 1
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Hoeve (XIX A) met oude roedenverdeling en luiken.

Rietman, Beltman

Dorpsstraat 4
Geesteren (Gemeente Berkelland)
In 1866 vernieuwde en ook later verbouwde hoeve, die echter de houten inrit met opschrift in gotische letters, merk en jaartal 1598 bewaard ..

Boerderij met twee aangebouwde bijschuren

Keistraat 8
Geesteren (Gemeente Berkelland)
Inleiding BOERDERIJ met twee aangebouwde BIJSCHUREN uit de tweede helft van de 19de eeuw. De boerderij is gelegen aan de westzijde van de K..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)