Joriskerk in Borculo

Muraltplein 51
7271AV Borculo (gemeente Berkelland)

Beschrijving van Joriskerk

Ned.Herv.Kerk (St. Joris). Eenvoudige laat-gotisch gebouw, bestaande uit een schip van drie traveeën met driezijdig gesloten koor; een smalle noordelijke zijbeuk en een zware westelijke toren, alles XVI. Overkluizing met ribgewelf van na de zware schade door de cycloon van 1925, toen een ingrijpende restauratie plaatsvond. In de spits gelui van drie klokken, waarvan één van H. Berman, 1608, diam. 112,4 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk J. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, later voorzien van elektrische opwinding. Tegen een torenbeer een stenen zonnenwijzer, 1665. De zonnewijzer is na de wervelstorm van 1925 niet meer aangebracht bij de daarop volgende restauratie. De zonnewijzer is vermoedelijk afkomstig uit de afbraak in 1875 van het voormalig kasteel "Het Hof". Het is een deel van een stenen, zuidwijzer, wijzerplaat in achthoekige vorm. Een deel is nog intact. De zonnewijzer is thans aangebracht aan de gevel van het oude gebouw bij het brandweermuseum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)