Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joriskerk in Borculo

Kerkelijk Gebouw

Muraltplein 51
7271AV Borculo (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Joriskerk

Ned.Herv.Kerk (St. Joris). Eenvoudige laat-gotisch gebouw, bestaande uit een schip van drie traveeën met driezijdig gesloten koor; een smalle noordelijke zijbeuk en een zware westelijke toren, alles XVI. Overkluizing met ribgewelf van na de zware schade door de cycloon van 1925, toen een ingrijpende restauratie plaatsvond. In de spits gelui van drie klokken, waarvan één van H. Berman, 1608, diam. 112,4 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk J. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, later voorzien van elektrische opwinding. Tegen een torenbeer een stenen zonnenwijzer, 1665. De zonnewijzer is na de wervelstorm van 1925 niet meer aangebracht bij de daarop volgende restauratie. De zonnewijzer is vermoedelijk afkomstig uit de afbraak in 1875 van het voormalig kasteel "Het Hof". Het is een deel van een stenen, zuidwijzer, wijzerplaat in achthoekige vorm. Een deel is nog intact. De zonnewijzer is thans aangebracht aan de gevel van het oude gebouw bij het brandweermuseum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9881
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joriskerk
Vooraanzicht in 2015
Vooraanzicht in 2015
Plaats Borculo
Gebouwd in 16e eeuw
Gewijd aan Joris
Monumentnummer  9881
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Joriskerk is een kerk in de Nederlandse plaats Borculo, die in 1966 is aangewezen als rijksmonument.

De kerk is gebouwd in de 16e eeuw als rooms-katholieke parochiekerk met als patroonheilige Joris en ging na de reformatie verder als protestantse kerk.

De laat-gotische kerk heeft bij de ingang een kleine archivolt, waarboven een groot ingemetseld spitsboogvenster in de kerktoren is aangebracht. De toren wordt bekroond met een tentdak. Het schip heeft enkel aan de noordzijde een zijbeuk. De ramen, veelal spitsboogvensters, zijn voorzien van glas in lood.

De kerk na de stormramp van 1925

In 1925 leed het gebouw grote schade tijdens de stormramp van 1925. De jaren erna is de kerk gerestaureerd. Daarbij werd het schip onder het zadeldak voorzien van kruisribgewelven. In het koor zijn glas-in-loodramen geplaatst die werden ontworpen door Femmy Schilt-Geesink. Het 19e-eeuwse kerkorgel had de ramp overleefd, maar werd toch in 1928 vervangen door een nieuw instrument van de orgelbouwer J. de Koff & Zoon in Utrecht. Het heeft twee manualen, 13 registers en een vrij pedaal.


Monumenten in de buurt van Joriskerk in Borculo

Badhuis

Weverstraat 4
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving BADHUIS (MIKWE). Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand, is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag..

Brandspuitenhuisje ingemetselde fragmenten

Korte Wal 11
Borculo (Gemeente Berkelland)
In het Brandspuitenhuisje zijn ingemetseld fragmenten van het v.m. stadhuis: vijf Dorische zuilen met tegen de imposten zandstenen maskers (..

Synagoge

Weverstraat 4
Borculo (Gemeente Berkelland)
Omschrijving SYNAGOGE, overwegend in baksteen (kruisverband) opgetrokken, op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met ge..

Natuurstenen poortje

Hofstraat 5
Borculo (Gemeente Berkelland)
Natuurstenen poortje (XVII A) met gebosseerde pilasters en boog, sluitsteen met gebeeldhouwde kop en in de zwikken ornamentaal werk. Het poo..

Boerderijtje onder pannen schilddak

Korte Wal 18
Borculo (Gemeente Berkelland)
Boerderijtje uit het midden van de 19e eeuw onder pannen schilddak. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner