Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Kop-hals-rompboerderij met voorhuis tussen topgevels, aangebouwde bijschuur en vrijstaand bakhuisje in Thesinge

Bovenrijgerweg 19
9797TD Thesinge (gemeente Ten Boer)
Groningen

Bouwjaar: 1800-1850 1850-1875 (bakhuisje) 19e eeuw (bijschuur) 1850 1800-1850 1850-1875 (bakhuisje) 19e eeuw (bijschuur)

Beschrijving van Kop-hals-rompboerderij met voorhuis tussen topgevels, aangebouwde bijschuur en vrijstaand bakhuisje

Op omgracht erf met scheerlinden aan de westzijde gelegen boerderij van het kop-hals-romp type (XIX-A). Niet onderkelderd voorhuis tussen topgevels met schoorstenen en schoorsteenborden. Aflegering aan een zijde, waarin kelder met opkamer. Zesruitsvensters. Vernieuwde achtergevel van de schuur met zoldervensters. Aangebouwde, in oorsprong 19de-eeuwse maar nogal vernieuwde, haaks op de hoofdschuur gesitueerde bijschuur. Aan de zuidzijde, loodrecht op de boerderij gesitueerd vrijstaand bakhuisje (XIX-c) met uitgebouwde stookplaats. Boerderij met schuur en stookhuis van belang vanwege goed bewaarde hoofdvorm en de voor het Groninger kop-hals-romp type vrij zelden voorkomende dwars aangebouwde bijschuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)