Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Lellens

Kerkelijk Gebouw

Borgweg 17
9794PA Lellens (gemeente Ten Boer)
Groningen

Bouwjaar: 1667


Beschrijving van Hervormde kerk

N.H.Kerk op verhoogd kerkhof. Eenvoudig zaalgebouw uit 1667 blijkens stichtingssteen in de zuidwand. Inwendig 17e eeuwse preekstoelkuip met klankbord en eenvoudige trap; koperen doopbekken. Twee herenbanken, plm 1700 en begin 18e eeuw, waarvan de tweede overhuifd. Overige banken met knoppen op de zijstukken, orgelbalustrade met lezenaar. Aantal 18e eeuwse zerken. Groot geschilderd bord met 64 kwartierwapens Gruys-Tamminga uit 1690. Kabinetorgel, plm. 1800 gemaakt door H.H. Freytag, in 1860 door G.P. Dik verbouwd tot kerkorgel. Klokkenstoel met klok van Van Bergen, 1918?, diam. 60 cm. met behoud van het opschrift en versieringen van de klok van C. Spronneaux en H. Veri, 1686. Mechanisch torenuurwerk vermoedelijk 1687, buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Lellens

De kerk van Lellens is een kerkgebouw van de Nederlandse Hervormde Kerk in het dorp Lellens, in de gemeente Groningen.

Beschrijving

De kerk is in 1667[1] bij de oprijlaan van de borg Huis te Lellens gebouwd, in opdracht van jonker Hillebrant Gruys, de eigenaar van de borg.

De kerk is een zaalkerk met een opengewerkte dakruiter waarin zich een klok met mechanisch torenuurwerk bevindt, die waarschijnlijk is vervaardigd in 1668. Het gebouw staat op een verhoogde begraafplaats, die grenst aan de noordzijde van de kerk en ongeveer honderdvijftig namen herbergt.

Binnen in de kerk hangt een preekstoelkuip uit de 17e eeuw, met een klankblad en een eenvoudige trap. In het koor staan twee herenbanken uit de 17e en 18e eeuw, waarvan één overhuifd. Het orgel stamt uit het begin van de 18e eeuw en is als kabinetorgel door Heinrich Hermann Freytag gebouwd. Geert Pieters Dik verbouwde het in 1860 tot kerkorgel.

De kerk van Lellens is een rijksmonument. Na enkele jaren van restauratie is de kerk op 3 september 2010 officieel weer in gebruik genomen.[2] In tegenstelling tot veel andere historische kerken in de Groninger Ommelanden is het gebouw nog voor kerkdiensten in gebruik.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Lellens

Schathuis van het voorm. Huis te Lellens

Borgweg 15
Lellens (Gemeente Ten Boer)
Op het voorterrein van de borg, toegankelijk langs oprijlaan met bomen en gemetselde brug, staat nog een der bouwhuizen. Rechthoekig bouwhui..

Terrein met een wierde (Hemert; zuidelijk deel)

Hemerterweg
Ten Post (Gemeente Ten Boer)
Terrein waarin een wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Dinghweer

Hemerterweg 2
Lellens (Gemeente Ten Boer)
Gave zeer grote boerderij bestaande uit onderkelderd dwars voorhuis met volledige verdieping en zeer grote schuur, in het begin van de 19e e..

Terrein met een wierde (Swieringa's Polder II tegenover boerderij De Graslanden)

bij Stadsweg 56
Ten Boer
Terrein waarin een wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Terrein met een wierde (Hemert; noordelijk deel)

Hemerterweg
Ten Post (Gemeente Ten Boer)
Terrein waarin een wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling. (gedeeltelijke bescherming zie bijlage D).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)