Hervormde kerk met vrijstaande toren in Garmerwolde

Dorpsweg 69
9798PD Garmerwolde (gemeente Ten Boer)
Groningen

Bouwjaar: 1250-1275 (kerk en toren) 1859 (sloop schip) 1886 (verb.) 1941-'43 (rest.) 1275 1250-1275 (kerk en toren) 1859 (sloop schip) 1886 (verb.) 1941-'43 (rest.)

Beschrijving van Hervormde kerk met vrijstaande toren

Herv.Kerk en Toren op kerkhof. Grote dorpskerk waarvan nog slechts het in steen overwelfde koor en dwarspand behouden zijn; rijk gedetailleerd in 13e eeuwse romano-gotische stijl. Vrijstaande zware klokketoren. De toegang tot het terrein wordt gevormd door een eenvoudig gesmeed ijzeren hek tussen twee houten hekpalen, door vazen bekroond. Inwendig schilderingen op gewelven en transeptwand boven altaarnissen. De kerk bezit: een rijk gesneden preekstoelkuip met trap, achterschot en klankbord bekroond door engelfiguurtjes, 1740; gestoelte met gesneden bekroning waarin wapen Julsingh. Verschillende 17e en 18e eeuwse zerken. Orgel met twee klavieren en aangehangen pedaal, in 1851 gemaakt door P. van Oeckelen. Klokkenstoel met klok van G. Powels, 1604, diam. 117,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, eerste helft 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)