Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Standerdmolen Boekel in Boekel

Molen

Julianastraat 3
5427AT Boekel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1785

(1 recensie)

Beschrijving van Standerdmolen Boekel

Gesloten standerdmolen, midden 17e eeuw, in 1960 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9773
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Standerdmolen Boekel
4
Recensie door: ()
Het juiste adres is Julianastraat 3, 5427 AT BOEKEL
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Standerdmolen Boekel
Standerdmolen Boekel (2008)
Standerdmolen Boekel (2008)
Basisgegevens
Plaats Boekel
Bouwjaar 1785
Type standerdmolen
Kenmerken gesloten standerdmolen
Vlucht 25,50 m
Functie korenmolen
Bestemming  Voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf
Restauraties  1969, 1989
Monumentnummer  9773
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De Standerdmolen aan de Julianastraat in Boekel, in het verlengde van de brede Kerkstraat, is een gesloten standerdmolen die is ingericht als korenmolen.

Geschiedenis

De molen is midden van de zeventiende eeuw gebouwd door Jan van Riemsdijk. De oudste datering is van 1703. De molen is naar Boekel overgeplaatst en kwam in eigendom van Peter Klefas. Hij heeft in 1785 zijn naam in een van de balken gekrast voorzien van het molenaarsteken, de zogenaamde viertaksrijn. Vanaf 1830 was de molen eigendom van de familie Van Boerdonk. In 1868 kocht Nicolaas Coppens de molen. Na zijn overlijden in 1879 zette zijn zoon Huub, later met zoon Willem, het bedrijf voort. In 1901 werd door een windhoos de kap van de molen geblazen. In 1919 kocht Josephus Verbeek de molen. Zijn zoon besloot in 1934 een motor aan te schaffen, die gebruikt kon worden in periodes van windstilte In het oorlogsjaar 1944 liep de molen tijdens een beschieting zware schade op.

In het begin van de jaren 50 werd een begin gemaakt met de sloop van de molen, omdat de eigenaar sinds ca. 1950 de activiteiten had overgebracht naar een elektrische maalderij in een loods naast de molen. Hierop volgde protest van de omwonenden. De gemeente Boekel die zelf ook de standerdmolen als monument wilde behouden kocht na langdurige onderhandelingen op 11 maart 1959 de molen. De molen staat echter na de koop op een dusdanige plaats dat de wieken bij het draaien over een deel van het erf draaien dat niet door de gemeente is aangekocht. Na een restauratie in 1989 is de molen opnieuw maalvaardig, maar door problemen met het eigendomsrecht van de grond rond de molen wordt een proces aangespannen. Bij vonnis van december 1989 is door het gerechtshof te `s-Hertogenbosch een draaiverbod onder dwangsom opgelegd. Hierdoor mag de molen sinds die tijd niet draaien en staat hij te verkommeren. Er zijn plannen om de molen enkele meters te verplaatsen, maar ook hiertegen worden procedures aangespannen.


Trivia

  • Bij kerkelijke plechtigheden mag de pastoor aan de voet van de molenberg een altaar oprichten.
  • Dit is waarschijnlijk de enige molen in Nederland die van overheidswegen niet mag draaien.Monumenten in de buurt van Standerdmolen Boekel in Boekel

T-boerderij is rond 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl

Julianastraat 13
Boekel
Inleiding. De T-boerderij is rond 1890 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Enkele stalraampjes zijn rond 1950 vervangen door betonn..

Pastorie in de stijl van de Amsterdamse school

Kerkstraat 37
Boekel
Inleiding. De PASTORIE is in 1925 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van architect J. Franssen. Omschrijving. De ..

Sint-Agathakerk

Kerkstraat 39
Boekel
Inleiding De R.K. KERK St. Agatha is in 1925 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van architect J. Franssen en vormt ..

Gemetselde waterput

Neerbroek 5
Boekel
Onderdeel 3 Inleiding Gemetselde waterput. Omschrijving Op het erf van de boerderij staat een bakstenen, gemetselde waterput uit het la..

Krukboerderij

Neerbroek 5
Boekel
Onderdeel 1 Inleiding KRUKBOERDERIJ, ontstaan uit een driebeukig hallehuis, daterend uit XVII, ingrijpend verbouwd in 1760 en uitgebrei..

Kaart & Routeplanner