Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Padua-Oude Kluis in Boekel

Gebouw

Kluisstraat 2
5427EM Boekel
Noord Brabant

Bouwjaar: 142 (bouw) 1832 (verb.)


Beschrijving van Huis Padua-Oude Kluis

"Huis Padus" of "Oude Kluis", in 1742 gebouwd vanuit de Commanderij van Gemert ten behoeve van de Broeders Penitenten. In 1832 verbouwd en wat later uitgebreid tot verpleging van psychiatrische patienten. Thans onderdeel van het psychiatrisch ziekenhuis "Huize Padua". Het pand bestaat uit een rechthoekig blok (oudste deel) met een lage verdieping onder schilddak gedekt met pannen en schoorstenen op de nokeinden; haaks hierop - rechts, achter - staat de 19e eeuwse uitbreiding (oorspronkelijk kapel) eveneens met lage verdieping en onder met pannen gedekt zadeldak tegen puntgevel aan de achterzijde. Gepleisterde voorgevel en rechterzijgevel zijn voorzien van getrokken voegen in blokvorm (de blokken op de hoeken risaleren) en zijn afgesloten met een geprofileerde gootlijst. In de voorgevel op de begane grond 4 getoogde vensters met vierdelige ramen voorzien van roeden evenwijdig aan de zijden van elk raamdeel, op de verdieping 4 getoogde tweedelige vensters met dito roedenverdeling, in het midden van de gevel een dubbele deur met hoog, getoogd, vierdelig bovenlicht met dito roedenverdeling en links terzijde een lage getoogde deur met daarboven een klein venster met dito roedenverdeling. In de rechterzijgevel op de begane grond zes 25-ruits schuifvensters en een deur met bovenlicht, op de verdieping in het oudste deel vijf 4-ruits venstertjes en in het jongere, achterste deel vijf halfronde ijzeren vensters met randvork-tracering. In de puntgevel van de 19e eeuwse aanbouw drie ijzeren rondboogramen met kleine roedeverdeling en tandvorktracering in de kop, een blinde rondboognis, waarin het rechter venster oorspronkelijk gezeten heeft, en een 9-ruits zoldervenster. In twee gepleisterde gevels aan het binnenplaatsje drie getoogde vensters met kleine roedenverdeling,vijf 4-ruits vensters op verdiepingshoogte en twee deuren met bovenlichten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9771
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Padua-Oude Kluis in Boekel

Huize Padua

Kluisstraat 2
Boekel
Inleiding. Het ADMINISTRATIEKANTOOR en nieuwe BROEDERHUIS werd in 1923 gebouwd en heeft kenmerken van de Amsterdamse School. Rond 1985 werd..

Niet georiënteerde kapel

Kluisstraat 2
Boekel
Inleiding. De niet georiënteerde KAPEL werd in 1897 gebouwd in Neo-gotische stijl naar ontwerp van architect J. Heykants. De bijsacristie ..

Huize Padua

Daniël de Brouwerstraat 28
Boekel
Inleiding. De VILLA DE HANEKAMP werd rond 1890 gebouwd als dienstwoning in Neo-Renaissancestijl ten dienste van Huize Padua. De naam is ont..

Huize Padua

Daniël de Brouwerstraat 28
Boekel
Inleiding. ONZE LIEVE VROUWEKAPEL, gelegen tegenover de Kluis aan Kluisstraat 2 en geplaatst ter linkerzijde van het hekwerk van de villa a..

Capucijnenklooster

Pater Petrusstraat 21
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Capucijnenklooster waarvan de oudste kern uit 1839-1850-1855 dagtekent en bestaat uit vier om een vierkante hof gelegen vleugels in eenvoudi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)