Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Arkduif in Bodegraven

Molen

Overtocht 45
2411BT Bodegraven (gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1697


Beschrijving van De Arkduif

Molen "De Arkduif". Aan de zuidzijde van de Oude Rijn nabij Bodegraven een korenmolen met gemetselde ronde romp en stelling, 1697. In de mulderswoning naast de molen twee tegeltableaux uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9761
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Arkduif
Molen de Arkduif
Molen de Arkduif
Basisgegevens
Plaats Bodegraven
Bouwjaar 1697
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 22,20 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  9761
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Website van de molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Arkduif is vanaf 1969 de naam van de stellingmolen die in 1697 in Bodegraven is gebouwd.

De molen staat aan de Overtocht nabij de Oude Rijn.
De molen is een korenmolen met een gemetselde ronde romp en stelling. In de tweede helft van de 19e eeuw heeft men om brandschade te herstellen gebruikgemaakt van onderdelen uit andere molens. Dit zijn onder andere onderdelen van de gesloopte watermolen uit Nieuwkoop. In 1954 werd de molen voor het eerst gerestaureerd en in 1982 was de laatste restauratie.

De molen is in bezit van de gemeente Bodegraven en werd door de slechte conditie stilgezet. De naam De Arkduif is pas in 1956 aan de molen gegeven. De buitenzijde van de molen is grotendeels wit. Op 10 september 2010 is de molen weer opengesteld na een grondige restauratie. De feestelijke ingebruikstelling werd gedaan door het Statenlid Alfred Blokhuizen. De restauratie werd gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, Rijksoverheid, gemeente Bodegraven en particulieren. Stichting de Arkduif was in 2003 met 'de vrienden van de Arkduif" initatiefnemer van deze restauratie.

De molen heeft een Oud-Hollands gevlucht van 22,2 meter. De 3,70 m lange bovenas is in 1853 gegoten door ijzergieterij L.I. Enthoven & Co te ‘s-Hage en heeft nummer 101. De koningsspil is gemaakt van een oude, houten vijzelbalk.

De molen wordt gevangen door een scharnierende Vlaamse blokvang bestaande uit vier vangstukken en die bediend wordt met een wipstok. De vangbalk zit tussen een hangereel en heeft een kneppel.

De molen wordt op de wind gezet met een kruiwiel. Het kruiwerk bestaat uit een houten rollenwagen met 36 ijzeren en 12 pokhouten rollen.

Voor het luien van het graan is er een sleepluiwerk.

In de molen staan drie maalkoppels met regulateurs en een Straver borstelbuil. 1 koppel is uitgerust met een pennetjeswerk.Voor het graantransport is er een door de wind aangedreven jakobsladder.

Het molenhuis is thans in gebruik als bierbrouwerij en is momenteel niet te bezichtigen.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhoudingen zijn 1 : 7,05 en 1 : 7,36
  • Het bovenwiel heeft 58 kammen en de bovenschijfloop heeft 24 staven. De koningsspil draait hierdoor 2,42 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 13,5 cm.
  • Het spoorwiel heeft 70 kammen en de steenrondsels van de 17der maalstenen 24 staven en die van de 16der maalstenen 23 staven. De steenrondsels draaien hierdoor 3,29 en 3,43 keer sneller dan de koningsspil en 7,05 respectievelijk 7,36 keer sneller dan de bovenas. De steek is 9 cm.

Monumenten in de buurt van De Arkduif in Bodegraven

Kaaspakhuis

Kerkstraat 132
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding Ensemble van twee KAASPAKHUIZEN van de firma Noordhoek en Zn., gelegen tussen de Kerkstraat en Oude Rijn. Het kaaspakhuis dat met..

St. Gallus

Oude Markt 1
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Ned.Herv.Kerk. Laat-gotische kerk met driebeukig schip en langgerekt eenbeukig koor met vijfzijdige sluiting. Tegen de noord- en zuidgevel v..

Toren van de St. Gallus

Oude Markt 1
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Toren der Herv.Kerk. In de kern laat-middeleeuws bouwwerk, geheel ommanteld en van een onderbouw voorzien in de 19e eeuw. Windvaan met 1748...

Hofdstede "de Paardenburgh"

Dammekant 2
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Hofstede " de Paardenburgh". Dwars woongedeelte onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Deurpartij met verdiepte pilasters en hoofdgestel, ..

Kaaspakhuis

Julianastraat 30
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding Het KAASPAKHUIS aan de Julianastraat is in 1910 gebouwd in de traditionele bouwstijl met elementen van neo-Hollandse Renaissance..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Arkduif in Bodegraven