Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met ingezwenkte gevel, bekroond door een houten lijst. In pleister gebosseerde hoeklisenen in Bodegraven

Boerderij

Zuidzijde 71
2411RT Bodegraven (gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij met ingezwenkte gevel, bekroond door een houten lijst. In pleister gebosseerde hoeklisenen

Boerderij uit het midden der 19e eeuw met ingezwenkte gevel, bekroond door een houten lijst. In pleister gebosseerde hoeklisenen. Dubbele deur uit de bouwtijd in eenvoudige omlijsting met gesneden consoles onder het hoofdgestel. Rieten wolfdak. Rechts een zomerhuis met ingezwenkte gevel in dezelfde trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9759
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Boerderij met ingezwenkte gevel, bekroond door een houten lijst. In pleister gebosseerde hoeklisenen in Bodegraven

Boerderij onder pannen schilddak. Rechts een opkamer en links stallen

Zuidzijde 50
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij, derde kwart 18e eeuw, onder pannen schilddak. Rechts een opkamer. Deuromlijsting met gesneden consoles in Lodewijk XV-trant. Gesn..

Landhuis "Rhodus"

Noordzijde 66
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Landhuis "Rhodus". Huis met verdieping en schilddak, tweede helft 18e eeuw. Deuromlijsting met in het hoofdgestel triglyphenfries, stoeppale..

Schanszicht

Noordzijde 130
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Hoeve "Schanszicht". Boerderij van 19e eeuws voorkomen met rieten wolfdak, gepleisterde afgeknotte puntgevel en links een uitgebouwde zijkam..

Fort Wierickerschans, vierkante gebastionneerde en omgrachte schans van het Nieuw-Nederlandse stelsel

Zuidzijde 132
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Wierickerschans. Vierkante gebastionneerde en omgrachte schans van het Nieuw-Nederlandse stelsel, gebouwd in 1673 en tot 1960 deel van de Ou..

Boerderij "Zomerlust"

Zuidzijde 27
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij "Zomerlust". Boerderij uit het midden der 18e eeuw. Het woonhuis heeft een lage verdieping en een pannen schilddak met topschoorst..

Kaart & Routeplanner