Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis "Rhodus" in Bodegraven

Kasteel Buitenplaats

Noordzijde 66
2411RC Bodegraven (gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste helft 18e eeuw 1750 laatste helft 18e eeuw


Beschrijving van Landhuis "Rhodus"

Landhuis "Rhodus". Huis met verdieping en schilddak, tweede helft 18e eeuw. Deuromlijsting met in het hoofdgestel triglyphenfries, stoeppalen met kettingen. Vensters met twaalfruitsschuiframen. Het pand "Groot Rhodus" is door middel van een voorplein in de vorm van een halve maan verbonden met de openbare weg, zijnde de Noordzijde. Aan de voor- en zijkanten lopen slootjes. De vrije ligging draagt in belangrijke mate aan het representatieve karakter van dit monument bij. Het pand heeft een hardstenen stoep met twee stoeppalen. In de voorkamers links en rechts op de begane grond bevinden zich schouwen uit de bouwtijd; beide schoorsteenboezems hebben pilasters met fijn gesneden profileringen. Een lange rechte gang verdeelt het monument in een linker- en een rechterhelft; het plafond van de gang is versierd met een houten betimmering waarin vakken met een ruit- en siermotief uit de bouwtijd. De trap tussen begane grond en verdieping, rechts achter, dateert uit het begin van de 20e eeuw en heeft bescheiden snijwerk en decoratie in Jugendstil. Het pand is van betekenis vanwege de intacte hoofdstructuur, met monumentale, centrale gang en ruimtedispositie op beide verdiepingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9757
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis "Rhodus" in Bodegraven

Boerderij onder pannen schilddak. Rechts een opkamer en links stallen

Zuidzijde 50
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij, derde kwart 18e eeuw, onder pannen schilddak. Rechts een opkamer. Deuromlijsting met gesneden consoles in Lodewijk XV-trant. Gesn..

Boerderij "Zomerlust"

Zuidzijde 27
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij "Zomerlust". Boerderij uit het midden der 18e eeuw. Het woonhuis heeft een lage verdieping en een pannen schilddak met topschoorst..

Boerderij "Heining en Dam"

Noordzijde 14
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij Heining en Dam. Gaaf bewaarde hoeve uit de 17e of 18e eeuw onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen, vensters met luiken en..

Kaaspakhuis

Burgemeester Le Coultrestraat 3
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding Het KAASPAKHUIS aan de Burgemeester Le Coultrestraat is gebouwd voor kaashandelaar P.J.M. Veldt. Het is ontworpen in het eerste d..

Boerderij met ingezwenkte gevel, bekroond door een houten lijst. In pleister gebosseerde hoeklisenen

Zuidzijde 71
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij uit het midden der 19e eeuw met ingezwenkte gevel, bekroond door een houten lijst. In pleister gebosseerde hoeklisenen. Dubbele de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven