Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Gallus in Bodegraven

Kerkelijk Gebouw

Oude Markt 1
2411AW Bodegraven (gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1674 (ingebruikname)

(1 recensie)

Beschrijving van St. Gallus

Ned.Herv.Kerk. Laat-gotische kerk met driebeukig schip en langgerekt eenbeukig koor met vijfzijdige sluiting. Tegen de noord- en zuidgevel van het schip een kapel met puntgevel. Uitgebrand in 1672, waarna het interieur geheel vernieuwd werd. Tegen de zuiderzijbeuk een 18e eeuws portaal met gebosseerde pilasters en fronton. Consistoriekamer uit 1829. Inwendig houten overwelving. Tot de inventaris behoren: een eikehouten preekstoel met koperen lezenaar en doophek met koperen lezenaar, alles na de brand van 1672; een rijk gesneden orgelkas in Lodewijk XV-trant, in 1761 gemaakt door H.H.Hess met orgelgalerij; vijf eenvoudige gestoelten, 18e eeuw; een houten portaalomlijsting, 18e eeuw; vijf 18e eeuwse psalmborden met gesneden omlijsting; zeven eenvoudige tekstborden en naamlijsten van predikanten, 19e eeuw; twee koperen kandelaars, 18e eeuw, op het doophek. Enkele grafzerken uit de 17e en 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9751
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

St. Gallus
4
Recensie door: ()
Links en rechts van de orgelkas laat 18e-eeuwse schilderingen die aan bouwwerken uit de klassieke oudheid doen denken; op houten schotten boven de koorafscheiding met preekstoel schilderingen in de vorm van half opgenomen gordijnen, 1837. Bronnen: www.orgbase.nl (orgelwebsite); Regn. Steensma, 'Opdat de ruimten meevieren - Een studie over de spanning tussen liturgie en monumentenzorg bij de herinrichting en het gebruik van monumentale hervormde kerken', 1982 Bosch & Keuning nv, Baarn, pagina 183. NB - Ik tel geen "vijf eenvoudige gestoelten, 18e eeuw", maar drie: twee overdekte banken links en rechts van de preekstoel, en één overdekte bank in de noordelijke zijbeuk van de kerk. Een daarop lijkende, nieuwe overdekte bank bevindt zich in de zuidelijke zijbeuk.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Gallus in Bodegraven

Toren van de St. Gallus

Oude Markt 1
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Toren der Herv.Kerk. In de kern laat-middeleeuws bouwwerk, geheel ommanteld en van een onderbouw voorzien in de 19e eeuw. Windvaan met 1748...

Kaaspakhuis

Kerkstraat 132
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding Ensemble van twee KAASPAKHUIZEN van de firma Noordhoek en Zn., gelegen tussen de Kerkstraat en Oude Rijn. Het kaaspakhuis dat met..

De Arkduif

Overtocht 45
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Molen "De Arkduif". Aan de zuidzijde van de Oude Rijn nabij Bodegraven een korenmolen met gemetselde ronde romp en stelling, 1697. In de mul..

Hofdstede "de Paardenburgh"

Dammekant 2
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Hofstede " de Paardenburgh". Dwars woongedeelte onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Deurpartij met verdiepte pilasters en hoofdgestel, ..

Kaaspakhuis

Julianastraat 30
Bodegraven (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding Het KAASPAKHUIS aan de Julianastraat is in 1910 gebouwd in de traditionele bouwstijl met elementen van neo-Hollandse Renaissance..

Kaart & Routeplanner