Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ned.Herv.Kerk in Bleiswijk

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 4
2665BE Bleiswijk (gemeente Lansingerland)
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 16e eeuw 1500 eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van Ned.Herv.Kerk

Ned.Herv.Kerk. Eenbeukige dorpskerk met vijfzijdig gesloten koor, eerste helft 16e eeuw. Opmerkelijk tongewelf met verhoogd middendeel, zonder trekbalken. Op het dak een houten klokkenkoepeltje. Tot de inventaris behoren: een eikehouten preekstoel, 1622, met koperen lezenaar, doopbekkenhouder en twee kaarsenarmen, een eikehouten doophek, 17e eeuw, waarop koperen lezenaar met twee armluchters, alsmede een koperen kandelaar. Achter de preekstoel twee grote tekstborden met omlijstingen, 17e eeuw, een herengestoelte met overhuiving en twee eenvoudiger herenbanken, 17e eeuw. Vier koperen kronen, 17e eeuw. Een aantal grafzerken 16e en 17e eeuw. Boven de westgevel een slank, met leien bekleed torentje, waarvan de naaldspits vernieuwd is in 1837. Orgelkas met bekronende beelden. Hierin een instrument met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1842 gemaakt door L. van den Brink en Zonen. Mechanisch torenuurwerk, Van Bergen, 1917. In dakruiter klok van S. Butendiic, 1448, diam. 45,4 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9629
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ned.Herv.Kerk in Bleiswijk

Hoop Vleit de Landman

Hoekeindseweg 16
Bleiswijk (Gemeente Lansingerland)
"Hoop Vleit de Landman". Boerderij onder pannen zadeldak, begin 19e eeuw, vensters met 9-ruitsschuiframen en luiken (links onderkelderd). Zo..

Bleiswijkse Verlaat, schutsluis

Rottedijk 15
Bleiswijk (Gemeente Lansingerland)
Het Bleiswijkse Verlaat. Aan de rechteroever van de Rotte nabij Bleiswijk een schutsluisje met houten wanden en boven het land uitstekende h..

Eendrachtsmolen

Rottekade 1
Zevenhuizen (Gemeente Zuidplas)
Ten z.w. van het dorp een poldermolen op stenen voet, waarop een houten, met riet gedekt achtkant. Op de baard van onjuiste jaartal: 1651; d..

Zevenhuizer Verlaat

Rottekade 2
Zevenhuizen (Gemeente Zuidplas)
Zevenhuizens Verlaat. Sluis in de Rotte, blijkens stichtingssteen gebouwd in 1740.

Voormalig jachthuis "The Jolly Duck"

Korenmolengat 2
Zevenhuizen (Gemeente Zuidplas)
Inleiding Voormalig JACHTHUIS, genaamd 'The Jolly Duck', is omstreeks 1920 gebouwd in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl ten behoeve v..

Kaart & Routeplanner