De Toornsehof in Ewijk

Vordingstraat 34
6644BH Ewijk (gemeente Beuningen)

Bouwjaar: Vermoedelijk 17e eeuw

Beschrijving van De Toornsehof

"De Toornsehof"; fraaie, wat betreft het exterieur 19e eeuwse ogende, doch in oorsprong vermoedelijk 17e eeuwse (voormalige) boerderij van het middenlangsdeeltype; het dwarsgeplaatste woongedeelte met lage verdieping heeft een met riet gedekt schilddak, dat aan de noordzijde doorloopt in het dak van het schuurgedeelte, heeft een met pannen gedekte afhang aan de noordzijde en heeft aan de zuidzijde een latere uitbreiding in oostelijke richting onder met riet gedekt wolfdak haaks op het schuurgedeelte; het schuurgedeelte heeft een met pannen gedekt wolfdak. In het woongedeelte 6-ruits schuifvensters op de begane grond, 2-ruits vensters op de verdieping, een 4-ruits schuifvenster bij de opkamer en deuren met bovenlichten. In de zijgevels van het schuurgedeelte gietijzeren (zuidzijde) en houten (noordzijde) stalraampjes; in de eindgevel met vlechtingen getoogde deel- en staldeuren. Inwendig: twee fraaie schouwen en onder de opkamer (zgn.stenenkamer) een kelder met graatgewelf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)