Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk op kerkhof in Vrouwenparochie

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
9077SV Vrouwenparochie (gemeente Het Bildt)
Friesland

Bouwjaar: 1670


Beschrijving van Hervormde kerk op kerkhof

Herv.Kerk op door bomen omzoomd kerkhof. Eenvoudig eenbeukig gebouw met dakruiter boven de westgevel en spitsbogige vensters, gebouwd in 1670. Over het inwendige, in het midden verhoogd tongewelf. In de kerk 17e eeuwse preekstoel met achterschot, klankbord, doophek. Overhuifde bank voor de familie Van Haren. Lambrizering en eenvoudig bankenmeubilair. Twee koperen kronen. Rouwbord voor Boudewijn van Loo, 1640. In de kerk tweeentwintig en op het kerkhof acht zerken volgens opgave in Grafschriften tussen Flie en Lauwers II, 1952. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1844 gemaakt door L.van Dam en Zonen. Klokkestoel met klok van G. Gregori, 1602, diam. 125 cm. Mechanisch torenuurwerk van Deutgen geplaatst in 1862. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9525
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Kerkplein 2
Kerkplein 2
Plaats Vrouwenparochie
Gebouwd in 1670
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  9525
Interieur
Orgel L. van Dam & Zn.
Afbeeldingen
Oostgevel
Oostgevel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van Vrouwenparochie is een kerkgebouw in Vrouwenparochie in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

Het kerkgebouw is een vijfzijdig gesloten zaalkerk ter vervanging van een kerk uit de 16e eeuw. In het fronton van de classicistische ingangsomlijsting aan de westzijde van de kerk staat dat de eerste steen is gelegd op 19 april 1670 uit naam van grietman Willem van Haren. In de gevelsteen aan de zuidzijde staat dat de eerste steen is gelegd door Nicolaus Johannes Walewyck van der Mey, zoon van de predikant. In de geveltoren hangt een klok (1602) van klokkengieter Gregorius van Hall. De zuidgevel heeft spitsboogvensters en de noordgevel een rondboogvenster. Boven de deur in het koor aan de oostzijde staat het opschrift:" Hier straft en zegent men: Hier wordt elk ziel genood, In deeze vierschaar moet all vrolyk zijn of beven, Hier is het Huys, waarin Wij leeren van de Dood, Als een herboren zaad, te treeden tot het Leeven."

Het interieur wordt gedekt door een tongewelf. Er is een overhuifde herenbank van de familie Van Haren en een rouwbord (1640), afkomstig uit de oude kerk, van grietman Boudwijn van Loo. Het orgel uit 1843 is gebouwd door L. van Dam & Zonen en in gebruik genomen op 31 januari 1844. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk op kerkhof in Vrouwenparochie

Pand onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetstukken, lijsten en beeldhouwwerk boven topvenster

J.P. van der Bildtstraat 8
Vrouwenparochie (Gemeente Het Bildt)
Pand onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetstukken, lijsten en enig beeldhouwwerk boven topvenster. Onder aanzetstukken gedateerd 1783.

Pand met omlijste ingang onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetstukken en gebeeldhouwde bekroning

Waling Dykstrastraat 9
Vrouwenparochie (Gemeente Het Bildt)
Pand onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetstukken en gebeeldhouwde bekroning. Onder de aanzetstukken gedateerd 1792. Omlijsting ingang.

Landelijk pand met omlijste ingang onder zadeldak met voorschild en dakkapel en met lager achterhuis onder zadeldak tegen topgevel

Waling Dykstrastraat 21
Vrouwenparochie (Gemeente Het Bildt)
Landelijk pand onder zadeldak, voorschild boven de voorgevel; lager achterhuis onder zadeldak tegen topgevel. Door Ionische pilasters omlijs..

Kop-hals-rompboerderij met voorhuis tussen topgevels met zesruitsvensters in voorhuis en hals

Waling Dykstrastraat 101
Vrouwenparochie (Gemeente Het Bildt)
Boerderij van het kop-hals-romptype. Het voorhuis tussen topgevels. In het voorhuis en de hals zesruitsvensters. In de geveltop twee kleiner..

Transformatorgebouw in overgangsstijl

Vrouwbuurtstermolen 18
Vrouwenparochie (Gemeente Het Bildt)
Inleiding Het TRANSFORMATORGEBOUW (Lage Spanning Verdeel Installatie, LSVI) te Vrouwenparochie is gelegen ten noorden van de Middelweg en n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)