Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorhuis van hoekplaatsboerderij tussen topgevels met in het verlengde daarvan een voormalige cichorei-eest in St. Jacobiparochie

Boerderij

Kadal 2
9079KW St. Jacobiparochie (gemeente Het Bildt)
Friesland

Bouwjaar: 1649


Beschrijving van Voorhuis van hoekplaatsboerderij tussen topgevels met in het verlengde daarvan een voormalige cichorei-eest

VOORHUIS van boerderij van het hoekplaatstype. In het verlengde van het lange voorhuis een smal bouwlichaam, dat als cichoreieest heeft dienst gedaan blijkens vuurplaats en doorboorde tegels op de balklaag. Voorhuis tussen topgevels, waarvan de eerste gedateerd 1649. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9509
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koffiecichorei
Koffiecichorei
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cichorieae
Geslacht:Cichorium (Cichorei)
variëteit
Cichorium intybus var. sativum
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Koffiecichorei (Cichorium intybus var. sativum) is een plant, familie van de witlof, die voor de productie van cichorei en inuline geteeld wordt.

Koffiecichorei

Sinds de 19e eeuw wordt van de gemalen en gebrande wortels van cichorei een cafeïnevrije drank gemaakt waarvan de ietwat bittere smaak lijkt op die van koffie. In de Franse tijd, rond 1800, was deze cichoreikoffie of peekoffie in Nederland populair geworden.[1] Cichorei werd veel in de Friese Wouden geteeld en gedroogd, vooral in de gemeente Dantumadeel.[2] In oorlogs- en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte koffie op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak. Ook werd vaak een beetje 'peekoffie' aan echte koffie toegevoegd als smaakversterker.

Inulineproductie

Sinds 1992 wordt in Nederland cichorei geteeld voor de productie van fructosestropen en inuline. Hiervoor zijn verschillende rassen geselecteerd, die een betere wortelvorm, een hogere wortelproductie en een hoger gehalte aan inuline hebben dan de oorspronkelijke wilde cichorei. Vanaf 2006 wordt in Nederland alleen nog voor de inulineproductie geteeld, omdat de productie van fructose niet langer lonend is.

Externe link


Monumenten in de buurt van Voorhuis van hoekplaatsboerderij tussen topgevels met in het verlengde daarvan een voormalige cichorei-eest in St. Jacobiparochie

Villa in overgangsstijl

Oosteinde 38
St. Jacobiparochie (Gemeente Het Bildt)
Inleiding Dit WOONHUIS van het type "villa" is in 1915 gebouwd in Overgangsstijl. De gevelsteen in de oostelijke zijgevel memoreert: "In he..

Villa in overgangsstijl, koetshuis

Oosteinde 38
St. Jacobiparochie (Gemeente Het Bildt)
Inleiding Het KOETSHUIS, nu garage, hoort bij de dokterswoning die in 1915 gebouwd is, in opdracht van Tj. Wassenaar, arts in St. Jacobipar..

Villa in overgangsstijl

Oosteinde 106
St. Jacobiparochie (Gemeente Het Bildt)
Inleiding Dit WOONHUIS van het type "villa" is in 1914 gebouwd in Overgangsstijl, naar ontwerp van architect A. Bijlsma uit Vrouwenparochi..

Pand onder zadeldak tussen topgevels, waarvan die aan de straat een toppilaster met overhoekse pinakel heeft

Oosteinde 24
St. Jacobiparochie (Gemeente Het Bildt)
Pand onder zadeldak tussen topgevels, waarvan die aan de straat een toppilaster met overhoekse pinakel heeft. In ankers gedateerd 1766 in de..

Pand onder zadeldak tegen trapgevel met toppilaster op kopje

Oosteinde 11
St. Jacobiparochie (Gemeente Het Bildt)
Pand onder zadeldak tegen trapgevel met toppilaster op kopje.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)