Hervormde kerk en toren (Andreaskerk) in Spijk Gn

't Loug 1
9909AA Spijk Gn (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 13e eeuw (schip) 1676 (herst. na brand, koor, vensters) 1848 (aanbouw) 1902 (toren) 1300 13e eeuw (schip) 1676 (herst. na brand, koor, vensters) 1848 (aanbouw) 1902 (toren)
Architect: O. de Leeuw Wieland (1902) Leeuw Wieland 1902 O. de Leeuw Wieland (1902)

Beschrijving van Hervormde kerk en toren (Andreaskerk)

Op rond, door een brede gracht omgeven KERKHOF gelegen KERK en TOREN. Gepleisterd eertijds overwelfd eenbeukig kerkgebouw met jongere sluiting (1676) en aanbouw aan de noordzijde; ingebouwde westtoren uit 1902. Het muurwerk is blijkens materiaal en een bij ontpleistering waargenomen vensternissenpartij 13e eeuws. Preekstoel met klankbord, waarschijnlijk uit 1676; koperen tweelichtskaarsen arm, twee gesmede voetstukken voor doop- en collecteschaal. Kraak met gesneden lijsten; tegen de torenwand wapencartouche door twee gesneden leeuwen gehouden. Drie grafzerken voor de familie Ubbena, waarvan een op het kerkhof. In de toren klok uit 1709. Orgel met twee klavieren en aangehangen pedaal, in 1884 gemaakt door L. van Dam en Zn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)