Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand onder pannen wolfsdak met hoekschoorstenen en met achtergevel met middeleeuwse kloostermoppen in Krewerd

Woonhuis

Kerkpad 1
9904PE Krewerd (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 1764 19e eeuw (verb.)


Beschrijving van Pand onder pannen wolfsdak met hoekschoorstenen en met achtergevel met middeleeuwse kloostermoppen

Pand zonder verdieping blijkens jaartalankers in de voorgevel daterend uit 1764, doch in de 19e eeuw verbouwd. Pannen wolfdak met hoekschoorstenen. Vensters met zesruitsschuiframen. De achtergevel is opgetrokken uit middeleeuwse moppen en heeft kleine keldervensters met natuurstenen lateien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9476
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kloostermoppen uit de 13de eeuw, afkomstig van de Tempelhof, Zaamslag
R Meischke verplaatst een kloostermop (Friesland, 1979)

Kloostermoppen, ook wel kloosterstenen of monniksstenen genoemd, zijn middeleeuwse bakstenen. Ze waren veel groter dan de huidige bakstenen en werden vooral gebruikt in kloosters, kerken en kastelen. Ofschoon het niet met zekerheid vastgesteld kan worden, is de heersende opvatting dat kloosterorden aan de bakermat van de baksteenfabricage stonden, hetgeen blijkt uit de naam; ook bakstenen die niet door monniken gebakken waren, werden in de volksmond zo genoemd. Sommige huizen werden ook uit kloostermoppen opgetrokken, maar, omdat deze erg duur waren, werden de meeste huizen in die tijd meestal van hout gebouwd.

Geschiedenis van kloostermoppen in Nederland

Nadat de Romeinen begin van de 5e eeuw verdwenen uit de Nederlanden, verdween daarmee ook de baksteennijverheid. In de eeuwen hierna was er minder behoefte aan steen als bouwmateriaal en werd vooral hout, leem, riet en zoden gebruikt. In de loop van de Middeleeuwen ontstond meer behoefte aan hardere materialen. De voorheen uit het buitenland aangevoerde natuursteen kon niet meer aan de eis voldoen. De Friese kloosterorden, die contact hadden met het verre Italië waar de baksteentechniek bewaard was gebleven, herintroduceerden de technologie begin 12e eeuw. De zeeklei die in Friesland gebruikt werd als grondstof, vereiste echter een ander bakprocedé. Naar waarschijnlijkheid hebben de Friese monniken dat procedé zelf ontwikkeld.[1] Van hieruit zou het tot de 13e eeuw duren voordat de techniek zich over Nederland verspreidde.

Afmetingen

Als vuistregel geldt: hoe dikker de mop, hoe ouder. De oudste stenen hadden hetzelfde formaat als de tufstenen die uit de Eifel geïmporteerd werden. De afmetingen verschillen van ca. 30-38 × 14-18 × 8-12 cm (l × b × h). Later ontstond een min of meer standaardformaat van 28,5 × 13,5 × 8,5 cm.


Monumenten in de buurt van Pand onder pannen wolfsdak met hoekschoorstenen en met achtergevel met middeleeuwse kloostermoppen in Krewerd

Pandje zonder verdieping onder hoog pannen schilddak

Kerkpad 5
Krewerd (Gemeente Delfzijl)
Pandje uit de 19e eeuw zonder verdieping en met hoog pannen schilddak.

Hervormde kerk (Mariakerk)

Kerkpad 8
Krewerd (Gemeente Delfzijl)
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig drie traveeën diep kerkgebouw, dat ondanks zijn bescheiden afmetingen een zuiver voorbeel..

Wierde (Krewerd)

Kerkpad
Bierum (Gemeente Delfzijl)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Perceel grond dat deel uitmaakt van het beschermde oudheidkundige aardewerk

-
Biessum (Gemeente Delfzijl)
Een perceel grond, deel uitmakend van de als oudheidkundig aardwerk tot beschermd monument aangewezen.

Perceel grond dat deel uitmaakt van het beschermde oudheidkundige aardewerk

-
Biessum (Gemeente Delfzijl)
Een perceel grond, deel uitmakend van de als oudheidkundig aardwerk tot beschermd monument aangewezen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)