Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Holwierde

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 1
9905RL Holwierde (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: verm. eind 11e eeuw (schip) 13e eeuw (verb.) begin 14e eeuw (uitbr.) 1945-'50 (rest., dakruiter) 1100 verm. eind 11e eeuw (schip) 13e eeuw (verb.) begin 14e eeuw (uitbr.) 1945-'50 (rest., dakruiter)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk op verhoogd kerkhof. Forse kruiskerk ontstaan uit een nog wel 11e eeuws tufstenen schip, waarbij in de 14e eeuw dwarspand en vijfzijdig gesloten koor zijn opgetrokken; alleen de kruising en de koorsluiting zijn overwelfd. Op de gewelven zijn schilderingen in verschillende lagen geconserveerd. Ook op de wanden van het schip zijn schilderingen bewaard. Tussen koor en kruising scheidingswand met oxaal. Tegen deze wand preekstoel met trap achterschot en klankbord. Avondmaalstafel met twee 17e eeuwse banken. Twee blokken banken, in een waarvan gesneden panelen met jaartal 1557. Blok banken met gesneden lijsten en bekroningen. Een 16e eeuwse, drie 17e eeuwse, twee 18e eeuwse en een 19e eeuwse predikantenzerken. Gedenkbord 1567. Klokkenstoel met klok van H. Kokenbacker, 1467, diam. 100 cm. Mechanisch torenuurwerk, zaagslagwerk, met electrische opwinding. Orgelkas uit 1663 met gesneden vleugelstukken (XIX). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9474
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Holwierde
De kerk van Holwierde
De kerk van Holwierde
Plaats Holwierde
Gebouwd in 11e eeuw, uitgebreid in 13e/14e eeuw
Gewijd aan Nicolaas
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  9474
Architectuur
Bouwmateriaal Tufsteen, Baksteen
Stijlperiode Romaans-Romanogotiek-Vroege Gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Holwierde behoort tot de oudste kerken in de provincie Groningen. De kerk in het wierdendorp is gebouwd in de elfde eeuw. De oorspronkelijk romaanse kerk werd in de dertiende of veertiende eeuw uitgebreid met een transept in de stijl van de romanogotiek, waarna het overwegend gotische koor werd gebouwd.

In 1834 was de onderhoudstoestand van de kerk zo slecht dat de stenen gewelven van het schip werden vervangen door een houten zoldering, terwijl de gewelven in het kruis en in het koor steeds meer gestut moesten worden. De muren werden toen wit gepleisterd om zo de muurschilderingen, welke herinnerden aan de roomse periode, letterlijk weg te vegen. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog heeft het dorp Holwierde en dus ook de kerk, flink te lijden gehad onder het oorlogsgeweld. Als gevolg hiervan is de kerk gedurende de jaren 1945–1950 grondig gerestaureerd en gebracht in de toestand zoals men haar nu aantreft. Op de orgelgalerij vindt men hiervan de volgende tekst: 1945 De Kerk gehavend door krijgsgeweld is door offers van de gemeenschap in luister hersteld 1950.

Bij de kerk heeft een van de drie Juffertorens van Groningen gestaan. Deze werd in 1854 afgebroken na een ernstig ongeval tijdens het luiden van de klokken voor nieuwjaar. Op de kerk werd toen een dakruiter geplaatst waar een van de klokken in werd gehangen. Deze klok, uit 1467, werd tijdens de oorlog door de Duitsers geroofd. In 1949 werd een nieuwe klok geplaatst.

Voor de reformatie was de kerk gewijd aan de heilige Nicolaas. Volgens sommige bronnen zou de kerk tevens gewijd zijn aan de heilige Stefanus.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Holwierde

Wierde

bij Kerkpad 1 Kerkpad 1 2 bij Kerkpad 1
Holwierde (Gemeente Delfzijl)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling. De percelen zijn met een gedeeltelijke bescherming belast, voor zover betreft de gearceerde ge..

woonhuis

Stenenpad 8
Holwierde (Gemeente Delfzijl)
Aardig aan de vaart gelegen eenvoudig landelijk pand onder laag schilddak met hoekschoorstenen. Drielichts bovenlicht boven de ingang; zesru..

Wierde

Nansumerweg, begraafplaats Nansumerweg Nansumerweg, begraafplaats
Holwierde (Gemeente Delfzijl)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

boerderij

Damsterweg 2
Holwierde (Gemeente Delfzijl)
BOERDERIJ waarvan het voorhuis door een hoog zadeldak met wolfeinden is gedekt; nok in de richting van de nok van de schuur. Voorhuis gedeel..

Perceel grond dat deel uitmaakt van het beschermde oudheidkundige aardewerk

-
Biessum (Gemeente Delfzijl)
Een perceel grond, deel uitmakend van de als oudheidkundig aardwerk tot beschermd monument aangewezen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)