Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pancratiuskerk in Godlinze

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 36
9908PB Godlinze (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 12e eeuw (toren) 1200-1250 (schip) 1250-1300 (koor) 1554 (uitbr. toren) 1703, 1714 en 1885 (herst. toren) 1984-'87 (rest.) 1200 12e eeuw (toren) 1200-1250 (schip) 1250-1300 (koor) 1554 (uitbr. toren) 1703, 1714 en 1885 (herst


Beschrijving van Pancratiuskerk

Herv.Kerk en toren op omgracht kerkhof. Eenbeukig romano-gotisch kerkgebouw met zware nog wel 12e eeuwse toren in 1554 verhoogd blijkens gedenksteen. Schip en koorsluiting overwelfd; op het koorgewelf enig schilderwerk; tegen de wand gemetseld sacramentshuisje. In de kerk voorts eenvoudige preekstoel uit 1794 met klankbord en doophek. Orgel op balustrade, in 1704 door Arp Schnitger oorspronkelijk als tweeklaviers instrument gemaakt. In 1785 door A.A. Hinsz verbouwd tot orgel met een klavier. Op de tribune losse 17e eeuwse bank met balusters en gesneden lijsten. Overhuifde rijkgesneden herenbank en minder rijk versierde bank met gesneden kroonlijst en bollen op de hoek. Tegenover de preekstoel vier rijen banken. Onder de tribune gesneden lijst van voormalige banken. Houten offerblok. Twee 17e eeuwse zerken. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1435, diam. 67 cm. Mechanisch torenuurwerk, J.H. Addixks en Zoon, Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9469
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pancratiuskerk
Romanogotische kerk van Godlinze.jpg
Plaats Godlinze
Exterieur GEDEELTE VAN DE ZUIDGEVEL - Godlinze - 20261955 - RCE.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De romanogotische Pancratiuskerk van Godlinze in de Groningse gemeente Delfzijl is gebouwd in de 13e eeuw. De kerk is in het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Geschiedenis

De bouw vond allereerst plaats in tufsteen, later werd de kerk verhoogd met baksteen. Ook de bouw van de zadeldaktoren heeft in meerdere fasen plaatsgevonden. Het onderste deel is rond 1200 gebouwd. In de 16e eeuw is de toren verder verhoogd en later meerdere malen hersteld.[1] De torenklok dateert uit 1435 en was gewijd aan de beschermheilige van de kerk, Pancratius.

Een belangrijke restauratie vond plaats in 1571, omdat de kerk toen nog net in de rooms-katholieke traditie kon worden hersteld. De opdracht hiertoe werd gegeven door de Groninger bisschop Johannes Knijff. De decoraties zijn aangebracht in een voor dit type kerk zeldzame renaissancestijl. Op een cartouche in het middelste schipgewelf is een tekst aangebracht, die betrekking heeft op deze restaturatie (zie: afbeelding). Deze tekst luidt:[2]

"int iaer 1571 is desse kercke neis gere/parert unde ghestoffert bii tiden als den/ erbaren errentfeste luit klant io[n]cker unde hoveli[n]ck / toe godlinse d[ominus] io[ann]es buter ia[n]es ianse[n] peter abels kerckvogeden weren"

In het rijk versierde koorgewelf is midden in de sluitring het Lam Gods afgebeeld (zie: afbeelding). Ook zijn er schilderingen van Christoffel, Patrick en Pancratius, van een vrouw met een klokrok en een man met mantel, mogelijk de schenkers van het orgel. Ook worden vier figuren hangend aan een lelietak in Spaanse kledij afgebeeld.[3]

Het kerkorgel is in 1704 vervaardigd door de orgelbouwer Arp Schnitger. De orgelkas is ontworpen door de Groninger stadsbouwmeester Allert Meijer met houtsnijwerk van Jan de Rijk.

Fotogalerij

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Pancratiuskerk in Godlinze

Eenvoudig pand onder zadeldak met wolfseinden

Peperstraat 3
Godlinze (Gemeente Delfzijl)
Aan de rondweg rond de kerk staande eenvoudig pand onder zadeldak met wolfs-einden. In de voor- en zijgevels resp.vier en twee vensters met ..

Pand met topgevel onder schilddak met hoekschoorsteen

Peperstraat 18
Godlinze (Gemeente Delfzijl)
Aan de rondweg rond de kerk staand eenvoudig pand onder schilddak met hoekschoorsteen. Aan een zijde topgevel.

Onderkelderd pand onder zadeldak met wolfseind waarboven schoorstenen

Hoofdweg 29
Godlinze (Gemeente Delfzijl)
Onderkelderd PAND onder zadeldak met wolfeind en waarboven schoorstenen.

gebouw

Hoofdweg 40
Godlinze (Gemeente Delfzijl)
CAFE in pand onder zadeldak met wolfeinden. Boven de gevels lijsten; zesruitsvensters.

Hervormde pastorie (zie ook foto's serre en achterzijde)

Hoofdweg 16
Godlinze (Gemeente Delfzijl)
Omschrijving PASTORIE waarvan de achterzijde (noordwest) is opgetrokken in een rode vormbaksteen en de voorzijde (zuidoost) in een roodbrui..