Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sebastiaankerk in Bierum

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 1
9906PP Bierum (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 1200-1225 (toren) 1225-1250 (schip) 1300-1350 (koor) mog. 15e eeuw (steunbeer) 1945-'50 (rest.) 1225 1200-1225 (toren) 1225-1250 (schip) 1300-1350 (koor) mog. 15e eeuw (steunbeer) 1945-'50 (rest.)


Beschrijving van Sebastiaankerk

Herv.Kerk met toren boven de westbouw, gelegen op ruim kerkhof. Eenbeukig geheel overwelfd kerkgebouw waarvan de driezijdige koorsluiting een eeuw jonger is dan het schip, dat nog uit de 13e eeuw dateert, evenals de westelijke travee, waarin een overwelfde verdieping is waarboven de toren uitrijst. Op het koorgewelf en de laatste travee van het schip zijn figurale schilderingen geconserveerd; op de overige gewelfschepen decoratieve beschildering. In de noordelijke koorwand een sacramentsnis. In de kerk 17e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord. Twee herenbanken. Orgel met een klavier, in 1792 gemaakt door H.H. Freytag en F.C. Schnitger jr.. Aantal knopbanken. Romaanse doopvont. Houten vroeg 18e eeuwse kroon, twee rouwborden 1765 en 1733. Voetstuk van hardsteen (voormalige hekpijler). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sebastiaankerk
De Sebastiaankerk van Bierum
De Sebastiaankerk van Bierum
Plaats Bierum
Monumentnummer  9465
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sebastiaankerk is een op een wierde staand romanogotisch kerkgebouw in het dorp Bierum in de gemeente Delfzijl, gebouwd in de 13e en 14e eeuw.

Beschrijving

De kerk valt op door de grote steunbeer, die tegen de torenwand is gebouwd om verzakking te voorkomen. De Sebastiaankerk bezit als enige kerk in Groningen een compleet (gereduceerd) westwerk. Compleet wil in dit verband zeggen dat de toren met zijn zijvleugels een afzonderlijk bouwelement vormt waarvan de zijmuren aansluiten op het schip. Op de verdieping bevindt zich een kapel.

In de kerk zijn enkele opvallende schilderingen te zien, onder meer:

  • Sebastiaan, de beschermheilige van de kerk is afgebeeld in ridderuitmonstering met een pijl in zijn rechterhand.
  • Links naast Sebastiaan staat paus Gregorius de Grote met in zijn rechterhand een boek en in zijn linkerhand een staf.
  • In het koor is een afbeelding te zien van de heilige Catharina met folterrad, de tronende Christus (Majestas Domini) en Maria met Christuskind (van links naar rechts).

In het interieur bevindt zich een doopvont van Bentheimer zandsteen uit de 13e eeuw, die oorspronkelijk in de later afgebroken kerk van Toornwerd stond. De preekstoel dateert uit 1650 en werd na aanpassingen in 1950 in het koor geplaatst. De herenbank, met wapens van de bewoners van de borg Luinga, dateert eveneens uit de 17e eeuw. Een piscina is nog compleet aanwezig. De kerk is in het bezit van twee rouwborden. Het grootste rouwbord - voor Warmolt van Maneil (†1765) - hangt aan de noordwand.

Het kerkorgel is in 1792 vervaardigd door de orgelbouwers Heinrich Hermann Freytag en Frans Casper Snitger. Het werd geschonken door baron C. van Maneil en zijn vrouw J.P. Alberda van Bloemersma, bewoners van de borg Luinga die tot 1825 vlak achter de kerk stond.[1] Het orgel werd na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd door Mense Ruiter.

De kerk, die in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden had onder het oorlogsgeweld, is in de jaren na de bevrijding gerestaureerd. De kerk is erkend als een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sebastiaankerk in Bierum

Restanten van de Luingaborg

bij Borgsingel 11 Borgsingel 11 bij Borgsingel 11
Bierum (Gemeente Delfzijl)
Borg. Datering: 13e eeuw.

Gracht rond borgterrein Luinga en boogbrug daarover

Borgsingel 11Ongd
Bierum (Gemeente Delfzijl)
Gracht rond Borgterrein luinga en als toegang tot het borgterrein gemetselde boogbrug over deze gracht.

Huis Luinga

Borgsingel 9
Bierum (Gemeente Delfzijl)
Woning onder diep schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang met ruitvormige versieringen. Zesruitsvensters.

Hoge Huis Het Hoge Huis

Molenlaan 1
Bierum (Gemeente Delfzijl)
Het Hoge Huis. PAND onder hoog zadeldak met wolfeinden waarboven schoorstenen met borden. Omlijste ingang met ruitvormige versieringen; pane..

Transformatorhuisje (Losdorp 2907)

driesprong Westendorpweg-Krommeweg Westendorpweg driesprong Westendorpweg-Krommeweg
Losdorp (Gemeente Delfzijl)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1925 in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)