Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wamberg: boerderij van het Kempische langgeveltype genaamd "de kleine Wamberg" in Berlicum

Boerderij

Wamberg 16
5258SM Berlicum (gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant

Bouwjaar: vermoedelijk 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Wamberg: boerderij van het Kempische langgeveltype genaamd "de kleine Wamberg"

Omschrijving BOERDERIJ van het Kempische langgeveltype, genaamd 'de kleine Wamberg'. Een laan met beuken loopt van het hoofdhuis en de zogenaamde 'Grote Wamberg' (het jacht- en koetshuis) naar deze boerderij. Sinds ca. 1500 stond hier een boerderij. De huidige langgevelboerderij dateert vermoedelijk in oorsprong uit eind XVIII. Het woongedeelte heeft vensters met roedenverdeling Een oude kelder is nog aanwezig. Na een brand in 1968 is het stalgedeelte gerestaureerd. Aan de oostelijke korte gevel is (vermoedelijk in de jaren 60 van de twintigste eeuw) een woning gebouwd met huisnummer 16a, deze valt buiten de bescherming. Waardering De BOERDERIJ is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de ouderdom, als functioneel onderdeel van het historische complex en vanwege de ensemblewaarde met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9433
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wamberg: boerderij van het Kempische langgeveltype genaamd "de kleine Wamberg" in Berlicum

Wamberg: historische buitenplaats

Wamberg 10A
Berlicum (Gemeente Sint Michielsgestel)
Omschrijving onderdeel 4. SCHUUR, XIX of ouder; direct ten noordoosten van het koetshuis: bakstenen schuur (in de jaren 70 van de twintigst..

Wamberg: put

Wamberg 10
Berlicum (Gemeente Sint Michielsgestel)
Omschrijving onderdeel 7. PUT, XVII, mogelijk ouder; direct naast het koetshuis; ronde hardstenen put met balustervormige profilering; smee..

Wamberg: Grote Wamberg

Wamberg 10
Berlicum (Gemeente Sint Michielsgestel)
Omschrijving onderdeel 3. JACHT- en KOETSHUIS met POORTGEBOUWTJE. Tegen een in oorsprong 17e eeuwse hoeve (de Grote Wamberg genoemd) is een..

Wamberg: historische tuin- en parkaanleg

Wamberg 14
Berlicum (Gemeente Sint Michielsgestel)
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, aangelegd tussen circa 1890-1910; het belangrijkste deel van de aanleg in landsc..

Wamberg: hek op dam

Wamberg 14
Berlicum (Gemeente Sint Michielsgestel)
Omschrijving onderdeel 6. HEK op DAM; over de gracht aan de noordzijde van het huis; vier hardstenen vierkante pijlers (één met jaartal 1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)