Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St Maartenskerk in Heenvliet

Kerkelijk Gebouw

Kerkweg 1
3218AH Heenvliet (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1824 (toren)


Beschrijving van St Maartenskerk

Ned.Herv. of St. Maartenskerk, vrij gelegen op het kerkhof aan de noord- westzijde van het stadje. Schip met noordzijbeuk onder een hoog dak. Koorsluiting 5/10. Toren (1824) in west travee. De kerk is aan de westzijde ingekort. Het gebouw is en oorsprong XIV. West- en zuidgevel vernieuwd 1824. Inwendig: in de noorder zijbeuk trekbalken met korbelen en dubbele peerkraalsleutelstukken. Zuilen met bladkapitelen in de trant der Schelde-gotiek. Kansel (ca. 1600); doophek met bogen en lezenaar (XVII); herenbanken (XVII); tekstbord (1599); kroon (XVII). Klokkenstoel met klok van P. van den Ghein, 1543, diam. 108 cm en een klok van C. en D.J. Ouderogge, 1634, diam. 42 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk gemaakt in 1614 door Jan Thomas van de Brandt. De kerk is gerestaureerd in plm 1930. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St Maartenskerk in Heenvliet

Oorspronkelijk woonhuis, thans pakhuis, terzijde van het Ambachtshuis

Branderf 1
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
Oorspronkelijk woonhuis, thans pakhuis, terzijde van het Ambachtshuis. Pand, bestaande uit begane-grond met hoge zolderverdieping. Zadeldak,..

Voormalige Ambachtshuis

Markt 12
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
V.m. Ambachtshuis. Hoge gevel (XVII), gepleisterd, van kroonlijst en schuiframen voorzien, XIX A. Hierachter een huis XVII. Deur rechts in d..

Tuinmuur

Markt 12
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Huis te Heenvliet. De noordzijde van de aanleg wordt afgesloten door een 17de-eeuwse b..

Oud Raadhuis

Markt 13
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
V.m. Raadhuis. Lijstgevel (XIX a), parterre en zolderverdieping. Gevel gewijzigd XIX c. Boven de deur gesneden wapenschilden. Achtergevel me..

Huis met lijstgevel

Markt 13
Heenvliet (Gemeente Bernisse)
Huis met lijstgevel (XIX a). Mooi gevoegd metselwerk; parterre met verdieping. Deur met gesneden consoles en kroonlijst uit de bouwtijd van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)