Nerlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouw) in Geervliet

Kerkplein 7
3211AR Geervliet (gemeente Bernisse)

Beschrijving van Nerlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouw)

Ned.Herv.Kerk (O.L.Vrouw). Parochiekerk, waarin Nicolaas van Putten in 1307 een kapittel stichtte. Driebeukig halleschip met iets hogere middenbeuk op zuilen met gebeeldhouwde kapitelen, dwarsschip (XVIb) en diep eenbeukig koor met driezijdige sluiting (XVd). Kapel tegen de zuidwand van het koor. Eiken tongewelven met trekbalken. Toren met in de klokkeverdieping drie spitsboognissen in elk gevelvlak (XV A) en houten bovenbouw met naaldspits. Kerk gerestaureerd 1936-'37; toren 1963. Inventaris: preekstoel, 1641; doophek XVIII; tekstborden 1599; fragmenten van koorhek XVIb; belangrijke graftombe voor Nicolaas van Putten en Aleijdis van Strijen (XIVa) in zwart marmer, ingemetseld in de zuidwand van het koor. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1874 door C.G.F. Witte gemaakt voor de Geertekerk te Utrecht. Na verblijf in de Julianakerk te Utrecht, is het orgel in 1985 aangekocht, gerestaureerd en geplaatst in Geervliet. Klokkenstoel met klok van P. van Trier, 1646. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)