Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nerlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouw) in Geervliet

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 7
3211AR Geervliet (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1307


Beschrijving van Nerlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouw)

Ned.Herv.Kerk (O.L.Vrouw). Parochiekerk, waarin Nicolaas van Putten in 1307 een kapittel stichtte. Driebeukig halleschip met iets hogere middenbeuk op zuilen met gebeeldhouwde kapitelen, dwarsschip (XVIb) en diep eenbeukig koor met driezijdige sluiting (XVd). Kapel tegen de zuidwand van het koor. Eiken tongewelven met trekbalken. Toren met in de klokkeverdieping drie spitsboognissen in elk gevelvlak (XV A) en houten bovenbouw met naaldspits. Kerk gerestaureerd 1936-'37; toren 1963. Inventaris: preekstoel, 1641; doophek XVIII; tekstborden 1599; fragmenten van koorhek XVIb; belangrijke graftombe voor Nicolaas van Putten en Aleijdis van Strijen (XIVa) in zwart marmer, ingemetseld in de zuidwand van het koor. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1874 door C.G.F. Witte gemaakt voor de Geertekerk te Utrecht. Na verblijf in de Julianakerk te Utrecht, is het orgel in 1985 aangekocht, gerestaureerd en geplaatst in Geervliet. Klokkenstoel met klok van P. van Trier, 1646. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9366
Laatste wijziging: 2015-08-09 15:20:15.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nerlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouw) in Geervliet

Oude Pastorie

Kerkplein 4
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Oude Pastorie. Deftig huis op rechthoekige plattegrond (XVIII ?) ten Z.O. van de kerk. Parterre en verdieping onder hoog schilddak. Lijstgev..

Toegangshek van de begraafplaats naast de Hervormde kerk

Kerkplein BY 11
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Inleiding Het TOEGANGSHEK van de begraafplaats naast de Hervormde kerk aan het Kerkplein te Abbenbroek is in de tweede helft van de negenti..

Ambachtshuis

Kerkplein 9A
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Ambachtshuis. Statig huis van parterre en verdieping L-vormige plattegrond (XVII ?). Schilddak met dakkapellen. Voorgevel met rechte kroonli..

Nederlands Hervormde Kerk (St. Egidius)

Kerkplein 11
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Ned.Herv.Kerk (St. Egidius). Dorpskerk, in 1491 tot collegiale kerk verheven, nadat in 1483 een kapittel was gesticht. Rechthoekig gesloten ..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 9
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Toren van de Ned.Herv.Kerk (XVa). Gerestaureerd 1925. Eikenhouten klokkenstoel met klok van Butendiic en Sloterdiic, 1450, diam. 124,8 cm. M..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)