Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren der Nederlands Hervormde Kerk in Berkenwoude

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 18
2825BN Berkenwoude (gemeente Bergambacht)
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 16e eeuw


Beschrijving van Toren der Nederlands Hervormde Kerk

Toren der Ned. herv. kerk. Tegen de westkant van de kerk staat de voor een klein deel ingebouwde toren uit het begin van de 16e eeuw. De toren bestaat uit drie geledingen, wordt afgesloten met een boogfries op kraagstenen en heeft een ingesnoerde naaldspits uit de 18e eeuw. Tegen de eerste geleding staan lage, haakse, eenmaal versneden steunberen. In de tweede geleding heeft ieder gevelvlak twee en in de derde geleding drie spitsboognissen met bakstenen traceringen. Op de torenwanden en steunberen zijn in een helderrode baksteen metseltekens in de vorm van Andreaskruisen te zien. Het torenportaal wordt met een gemetseld kruisribgewelf overdekt. In de toren hangt een luidklok uit 1755 van Joan Nicolaus Derck uit Hoorn. Toren van belang uit een oogpunt van architectuurhistorie. Eikenhouten klokkenstoel met klok van J.N. Derck, 1755, diam. 82,4 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, Asten, 1891, later voorzien van elektriscche opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9352
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toren der Nederlands Hervormde Kerk in Berkenwoude

Nederlands-hervormde kerk

Dorpsstraat 18
Berkenwoude (Gemeente Bergambacht)
Ned. Herv. kerk. Van oorsprong middeleeuwse zaalkerk van vijf travee├źn met rondboogvensters, die in 1833 voor een groot deel werd vernieuwd..

Raadhuis

Dorpsstraat 21
Berkenwoude (Gemeente Bergambacht)
Raadhuis. Deftig dwarshuis zonder verdieping onder schilddak, omstreeks 1860. Zesruitsschuiframen. Voor het huis stoeppalen.

Boerderij

Oosteinde 12
Berkenwoude (Gemeente Bergambacht)
Boerderij, gedateerd in het deurkalf 1667. Puntgevel met vlechtingen, vensters met geblokte ontlastingsbogen, waarin vlechtwerk; houten krui..

Verkeersbrug, zuidelijk, ensemble van twee ophaalbruggen van het Hollandse-type

Benedenheulseweg 41
Stolwijk (Gemeente Vlist)
Inleiding De zuidelijke VERKEERSBRUG van een ensemble van twee ophaalbruggen van het Hollandse-type die, blijkens een jaartal in de hameire..

Verkeersbrug, noordelijk, ensemble van twee ophaalbruggen van het Hollandse-type

Benedenheulseweg 41
Stolwijk (Gemeente Vlist)
Inleiding De noordelijke VERKEERSBRUG van een ensemble van twee ophaalbruggen van het Hollandse type die, blijkens een jaartal in de hameir..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)