Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpskerk in Berkel en Rodenrijs

Kerkelijk Gebouw

Kerksingel 1
2651CC Berkel en Rodenrijs (gemeente Lansingerland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Dorpskerk

Ned.Herv.Kerk. Zaalkerk gebouwd in 1732 door D. van Stolk met rondboogvensters binnen nissen, bakstenen lisenen en een houten kroonlijst. Op het hoge, omlopende schilddak aan de oostzijde een houten koepeltorentje. Houten tongewelf met trekbalken op korbelen en muurstijlen. Tot de inventaris behoren: een eikehouten preekstoel, eind 17e eeuw, met koperen lezenaar; gesneden herenbank met overhuiving in Lodewijk XIV-vormen; drie gesneden en gepolychromeerde rouwborden, 18e eeuw; twee grote tekstborden, met gecanneleerde pilasters en gebroken frontons, omstreeks 1700 (opschriften in moderne tijd overgeschilderd); twee eenvoudige tekstborden, 18e eeuw; gesneden orgelkas in Lodewijk XVI-vormen op galerij, welke gedragen wordt door twee gecanneleerde houten zuilen; zeven koperen kronen, waarschijnlijk 17e eeuw; een aantal muurarmen van koper, 17e eeuw; 17e eeuws doophek, thans onder de toren geplaatst; een aantal grafzerken uit de 17e en 18e eeuw. Hardstenen, gotisch doopvont. Klokkenstoel met klok van W. Wegewaert, 1594, diam. 121,3 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, circa 1600, wordt elektrisch opgewonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9346
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpskerk
Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs
Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs
Plaats Berkel en Rodenrijs
Denominatie Nederlandse Hervormde Kerk
Coördinaten 51° 60′ NB, 4° 29′ OL
Gebouwd in 15e eeuw (toren)
Uitbreiding(en) 1732
Restauratie(s) 1910 en 1989
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  9346, 9347, 9348
Architectuur
Toren 15e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Rouwbord

De Dorpskerk van het Nederlandse dorp Berkel en Rodenrijs is gelegen in het centrum van Berkel. De kerk maakt deel uit van de hervormde gemeente PKN.

De kerk in de huidige vorm dateert uit 1732. Het tegenwoordige gebouw verving een oudere kerk op dezelfde locatie uit 1347 die in slechte staat geraakt was. De huidige toren is uit 1500, onduidelijk is of het kerkgebouw voor die tijd een toren had.

Het orgel

Interieur, aanzicht orgel - Berkel en Rodenrijs - 20358264 - RCE.jpg

Het orgel werd gebouwd door de orgelbouwer Knipscheer uit Amsterdam en in 1801 geplaatst in een Doopsgezinde kerk in Amsterdam. In 1810 werd het orgel voor de Dorpskerk aangekocht door de toenmalige kerkvoogden W. van Vreewijk en L. Hollost. Het orgel had oorspronkelijk 1 klavier met aangehangen pedaal en werd vanaf de linkerzijkant bespeeld. De firma Gebroeders Reil uit Heerde heeft het orgel in 1956 uitgebreid naar een orgel met twee klavieren en een zelfstandig pedaal. Nog zichtbaar is dat het middelste bovenstuk het eerste orgel was en werd uitgebreid met een rugpositief en pedaaltorens.

Het orgel wordt regelmatig bespeeld door Arjan Breukhoven, met grote koren zoals het 'Hollands Christelijk Mannenkoor', 'Het Randstedelijk Mannenkoor' en 'Christelijk Mannenkoor Prins Alexander', waarbij ook gasten als bijvoorbeeld Berdien Stenberg worden uitgenodigd.


Monumenten in de buurt van Dorpskerk in Berkel en Rodenrijs

Toren kerk

Kerksingel 1
Berkel en Rodenrijs (Gemeente Lansingerland)
Gepleisterd laat-gotisch bouwwerk, ingebouwd in de 18e eeuwse kerk, met in de klokkenverdieping dubbele galmgaten en een boogfries. Slanke, ..

Toegangshek

Kerksingel 1
Berkel en Rodenrijs (Gemeente Lansingerland)
Toegangshek. Ten westen van de kerk een hek met bakstenen hekpijlers, bekroond door gebeeldhouwde Lodewijk XV-siervazen.

Polderhuis

Bergweg-Noord 1
Bergschenhoek (Gemeente Lansingerland)
Inleiding In 1906 gebouwd POLDERHUIS annex dienstwoning met invloeden van de Art Nouveau, meer specifiek de Nieuwe Kunst, in langsrichting ..

Boerderij

Oosteindseweg 64
Bergschenhoek (Gemeente Lansingerland)
Inleiding BOERDERIJ in Ambachtelijk Traditionele stijl met een woonhuis in Eclectische stijl gebouwd in 1874 op een L-vormige plattegrond; ..

Schuur

Oosteindseweg 64
Bergschenhoek (Gemeente Lansingerland)
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijk Traditionele stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw, behorende bij het boerderijcomplex Oosteindseweg...

Kaart & Routeplanner

Route naar Dorpskerk in Berkel en Rodenrijs

Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven