Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Trappistenabdij in Berkel Enschot

Kerkelijk Gebouw

Eindhovenseweg 3
5056RP Berkel Enschot (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1891-1894


Beschrijving van Trappistenabdij

Trappistenabdij O.L.Vrouw van Koningshoeve met brouwerij. In 1891-1894 door A.G. de Beer in neogotische stijl gebouwd kloostercomplex, bestaande uit drie vleugels, die een pandhof omgeven, waarvan de noordelijke zijde begrensd wordt door de abdijkerk. Langgerekte eenbeukige abdijkerk van 14 travee├źn met driezijdige apsis omgeven door een kooromgang met negen straalkapellen. Westgevel met groot roosvenster in de trant van de 13e eeuwse gotiek, geflankeerd door twee torens met door hoekspitsen omgeven naaldspitsen. In de voorgevel van de kerk het jaartal 1894. De kerk heeft vensters, samengesteld uit twee lancetranen, waarboven een roosvenster, tezamen gevat in een spitsboognis. Rondboogfries onder de daklijst. Het interieur heeft stenen kruisribgewelven, opgaande van schalken met knopkapitelen en bezit in het paterskoor neogotische koorbanken van Slavonisch eikehout met beelden, afkomstig uit Turnhout. Rond de pandhof een kloostergang met stenen kruisribgewelven op lisenen met knopkapitelen. De kloostervleugels hebben vierkante hoektorens en een verlevendiging door liseenachtige steunberen en boogfriezen. De ingangspartij is opgenomen in een risalerend gedeelte met puntgevel en spitsboogvenster in de westgevel. Refter, uitgebouwd tegen de zuidvleugel: een driebeukige ruimte met kruisribgewelven op hardstenen zuilen met knopkapitelen. Kapittelzaal, in 1929 uitgebouwd tegen de oostvleugel. In de kapittelzaal twaalf neogotische houten apostel beelden, behorende bij van elders afkomstige kruiswegstatie-omlijstingen, die thans als omlijsting van portretten van Pausen, abten en bisschoppen in de gastenzaal dienst doen. Ten zuiden van het abdijcomplex de brouwerij, eveneens in neo-gotische trant met steunberen en boogfriezen, gedomineerd door een zware, rechthoekige poorttoren met balustrade. Meer zuidwaarts een kleinere poorttoren. De bescherming van de brouwerij strekt zich alleen uit tot de westelijke vleugel. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9339
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Trappistenabdij in Berkel Enschot

Rendierhoeve: muur

Eindhovenseweg 8a
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding De MUUR van het voormalige R.K. KLOOSTER Notre-Dame du Perpetuel Secours, thans genaamd "De Rendierhoeve', werd kort na 1903 door..

Rendierhoeve: poortgebouw

Eindhovenseweg 6
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het POORTGEBOUW van het voormalige R.K. KLOOSTER Notre-Dame du Perpetuel Secours, thans genaamd "De Rendierhoeve', werd kort na 1..

Rendierhoeve: klooster

Eindhovenseweg 8
Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van het voormalige R.K. KLOOSTER Notre-Dame du Perpetuel Secours, thans genaamd "De Rendierhoeve', werd kort na 1..

'Koningshoeve'

Koningshoeven 30
Tilburg
"Koningshoeve". Chalet-achtig rechthoekig bouwwerk met overhuivend zadeldak, waarvan de daklijst versierd is. Getoogde geprofileerde venster..

woonhuis

Koningshoeven 20
Tilburg
Inleiding In 1886 werd in opdracht van C.M.H. Houben-Mutsaers een VILLA gebouwd met Eclectische elementen. De villa bleef sinds de bouw ong..

Kaart & Routeplanner