Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen boerderij met rieten dak in Berghem

Boerderij

Pastoor van Teteringstraat 2
5351EN Berghem (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Bakstenen boerderij met rieten dak

Bakstenen, 18e-eeuwse boerderij met rieten dak, op de hoek van de Pastoor Van Teteringstraat en de St. Willibrordusstraat. Om de boerderij ligt een ruim erf, met uitzondering van de lange noordzijde die direct aan de Pastoor Van Teteringstraat grenst; dit erf is aan de zuid- en westzijde begrensd door een bakstenen muur. De boerderij heeft een langgerekte plattegrond en bestaat uit een woongedeelte (oostzijde) en een bedrijfsgedeelte (westzijde). De boerderij heeft een omlopende gecementeerde plint en is voorzien van staafankers in de gevels. In het woongedeelte aan de straatzijde een paneeldeur met bovenlicht, naald met bladkapiteel en geprofileerd kalf. Hiervoor een stoep van sierbeton. De twee vensters links van de deur hebben twintigruits schuiframen, de drie rechts zesruits schuiframen. De vensters hebben luiken en een hanekam met zeeg. Het bedrijfsgedeelte heeft aan de noordzijde twee dubbele inrijdeuren. De rietdekking is aan deze zijde over een hoogte van negen dakpannen uitgespaard. De oostelijke kopgevel met vlechtingen heeft rechts twee laaggeplaatste vierkante keldervensters met tralies en gecementeerde randen; links een zesruits schuifvenster met luiken; op de verdieping twee kleine vierkante vensters waartussen een hooiluik. De zuidgevel heeft in het woonhuisgedeelte een zesruits schuifraam met luiken, een recent ingebroken klein en een groot venster, een ingangsdeur met bovenlicht, een vierruits venster waarboven een kleiner tweelichtsvenster; jaartalankers met de cijfers 1, 7 en 2. Het bedrijfsgedeelte is aan de zuidzijde onlangs voorzien van nieuw muurwerk. De achtergevel is blind, met uitzondering van drie kleine vensters. Onder het woongedeelte een kelder met vier graatgewelven die in het midden worden gedragen door een pijler op basement. Op zolder toont de kapconstructie gehakte telmerken. In het driebeukige bedrijfsgedeelte de inscriptie 'RVEA 1796' op een van de dekbalken van het ankerbalkgebint. De grenen kapconstructie heeft gehakte telmerken. De vrij gelegen boerderij is van architectuur- en bouwhistorische betekenis. De hoofdstructuur, bestaande uit een onderkelderd woongedeelte en een bedrijfsgedeelte, is behouden gebleven. De noordgevel van het woongedeelte is in het bijzonder van belang vanwege het fraaie, nog authentieke metselwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9333
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen boerderij met rieten dak in Berghem

St.Willibrordus

St. Willibrordusstraat 40
Berghem (Gemeente Oss)
St.Willibrordus. 1900-1903 door W.van Aalst. Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, opgetrokken bij de toren der laat-gotische paro..

Toren van de R.K. Kerk van St. Willibrordus

St. Willibrordusstraat 40
Berghem (Gemeente Oss)
Toren van de R.K. Kerk van St. Willibrordus. Bestaande uit vijf geledingen, waarvan de vier onderste middeleeuws gotisch zijn, uit omstreeks..

Gemeentehuis

Burgemeester van Erpstraat 2
Berghem (Gemeente Oss)
Inleiding Op de hoek van de Julianastraat en de Burgemeester van Erpstraat werd in opdracht van het gemeentebestuur in 1930 het voormalige ..

Woonhuis/boerderij

Burgemeester van Erpstraat 51
Berghem (Gemeente Oss)
Inleiding In 1925 werd aan de noordzijde van de Burgemeester van Erpstraat, grenzend aan de weidegronden, dit van een rijke baksteenornamen..

Zorgwijk

Burgemeester van Erpstraat 46
Berghem (Gemeente Oss)
Klassicistisch herenhuis "Zorgwijk" uit 1825.

Kaart & Routeplanner