Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Leur

Kerkelijk Gebouw

Van Balverenlaan 4
6615AH Leur (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw (schip)


Beschrijving van Hervormde Kerk

Herv. Kerk. De KERK bestaat uit een eenbeukig 14e-eeuws schip met houten tongewelf; van de afgebroken zuiderzijbeuk zijn de dichtgezette scheibogen nog zichtbaar. Het rijziger, vijfzijdig gesloten koor uit het begin der 16e eeuw heeft een versiering met tufstenen banden en wordt overkluisd door netgewelven. Kerk en toren werden gerestaureerd in 1907. Tot de kerkinventaris behoren o.a.: een preekstoel, overgang Lodewijk XIV-XV; een hardstenen 13e eeuwse doopvont en een sacramentshuisje, in de vorm van een kastje in de koormuur. Voorts een serie van 22 laat-gotische panelen, verwerkt in latere banken. Rond het sacramentshuisje een muurschildering, begin 16e eeuw; op het koorgewelf ornamentaal en figuratief frescowerk uit dezelfde tijd. Een grafzerk, 17e eeuw. Een eenklaviers kabinetorgel dat in de tweede helft van de 19e eeuw werd geassembleerd door E. Leichel met gebruikmaking van ouder materiaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9324
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Leur

Toren

Van Balverenlaan 4
Leur (Gemeente Wijchen)
TOREN. Zwaar bakstenen bouwwerk uit het begin van de 14e eeuw, bekroond met een achtzijdige, ingesnoerde spits uit omstreeks 1600.

Boerderij waarvan het met een rieten schilddak gedekte woonhuis dwars op de stal is gebouwd

Van Balverenlaan 5
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ, waarvan het met een rieten schilddak gedekte woonhuis dwars op de stal is gebouwd. Jaartal op een muuranker: 1815. Vensters met..

Boerderij met wolfdak, gedekt door pannen en riet

Van Balverenlaan 2
Leur (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ, 19e eeuw met wolfdak, gedekt door pannen en riet. Voorgevel in machinale steen; vensters met luiken en zes- en vierruitsschuifra..

Het Hof: boerderij

Leurseweg 5
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Vanuit rechthoekig grondplan opgetrokken BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis. Het pand is in 1927 in opdracht van baron Van ..

Het Hof: kleine schuur

Leurseweg 5
Leur (Gemeente Wijchen)
Omschrijving Kleine SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit And..

Kaart & Routeplanner