Kasteel Hernen in Hernen

6616AH Hernen (gemeente Wijchen)

Bouwjaar: waarschijnlijk ca. 1350 1350 waarschijnlijk ca. 1350

Beschrijving van Kasteel Hernen

Kasteel Huis te Hernen. Grotendeels omgracht KASTEEL, waarvan de oudste delen zijn de zware vierkante donjon op de zuid-oosthoek, omstreeks 1850 tot op de kelderverdieping afgebroken, en de buitenmuren met open weergang welke onderdelen vermoedelijk in het begin der 14e eeuw tot stand kwamen. Op de noord-west en noord-oosthoek uitgekraagde arkeltorentjes; op de zuid-westhoek een ronde toren. Aansluitend bij de donjon aan de zuidzijde een grote zaal, vernieuwd 18e eeuw; woonvleugels, gebouwd in de loop der 15e eeuw en 16e eeuw aan de noord- en westzijde. Het jongst is de blijkens het jaartal in de poortomlijsting in 1555 gebouwde oostelijke vleugel. Sinds 1940 behoort het slot aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kastelen, die van 1942-'57 een restauratie liet uitvoeren, waarbij ondermeer de binnenplaatsgevel der grote zaal aan de zuidzijde door een nieuwe in oude stijl vervangen werd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)