Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met verdieping en met riet bedekt schilddak in Bergharen

Woonhuis

Dorpsstraat 92
6617AE Bergharen (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Herenhuis met verdieping en met riet bedekt schilddak

Aan de Dorpsstraat gelegen HERENHUIS met verdieping en met riet bedekt schilddak. In de gepleisterde gevels hebben de verdiepingsvensters hun vierruitsschuiframen bewaard. Deuromlijsting met hoofdgestel op consoles. Het huis maakt de indruk uit de eerste helft 19e eeuw te dateren, hoewel delen van het muurwerk oudere baksteen vertonen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Herenhuis met verdieping en met riet bedekt schilddak in Bergharen

Nederlands Hervormde Kerk

Veldsestraat 10
Bergharen (Gemeente Wijchen)
De Herv. KERK bestaat uit het 15e-eeuwse driebeukige, in pseudo-basilicale vorm opgetrokken schip van de oude dorpskerk, welker koor afgebro..

Rooms katholieke kerk St. Anna

Dorpsstraat 48
Bergharen (Gemeente Wijchen)
St. Anna, 1894, G. Franssen. Neogotische kruisbasiliek met vierkante kruisingstoren, beinvloed door Jos. Cuypers' St. Urbanus te Nes a.d. A..

Toren

Veldsestraat 10Ongd
Bergharen (Gemeente Wijchen)
TOREN. Laat-romaans, gepleisterd bouwwerk, door de zijbeuken der kerk omgeven en gedekt door een achthoekige, ingesnoerde spits. Mechanisch ..

R.K. pastorie

Dorpsstraat 46
Bergharen (Gemeente Wijchen)
R.K.Pastorie. Statig HERENHUIS, omstreeks 1840, met verdieping en twee evenwijdige schilddaken. Vensterstrekken van rode steen, contraster..

Boerderij met rieten schilddak en in de voorgevel vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Uilengat 12
Bergharen (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ, omstreeks 1800 met rieten schilddak en in de voorgevel vensters met luiken en zesruitsschuiframen. Fraaie bakstenen schuur met z..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)