Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Oswalduskerk in Zeddam

Kerkelijk Gebouw

Bovendorpsstraat 8
7038CJ Zeddam (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1891
Architect: Gerard te Riele


Beschrijving van Sint-Oswalduskerk

R.K. Kerk (St. Oswald). Neogotische hallenkerk (1891, W. te Riele), met forse, bakstenen toren zonder steunberen, onderste geledingen zeer sober, derde geleding met lisenen en boogfriezen (XIV), klokkenverdieping (ca. 1500 ?) met twee getraceerde nissen in ieder gevelvlak, ingesnoerde naaldspits. Inventaris: Hoogaltaar met Kerst- en Passiegroepen (laat-gotisch) in neogotische kast en neogotisch triomfkruis met gesneden beelden van Christus tussen Maria en Joannes, ca. 1500. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1843 gemaakt door J.D. Nolting. Mechanisch torenuurwerk Vortmann, Recklinghausen, 1906, staat in het torenportaal op een gietijzeren stoel opgesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9289
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Oswalduskerk
De Sint-Oswalduskerk in 2012
De Sint-Oswalduskerk in 2012
Plaats Zeddam
Gebouwd in 1891
Gewijd aan Sint-Oswaldus
Monumentale status Rijksmonument
Architectuur
Architect(en) Gerard te Riele
Toren 13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De rooms-katholieke Sint-Oswalduskerk bevindt zich in het dorp Zeddam, een deel van de gemeente Montferland in de Gelderse regio Liemers. De kerk, gelegen in het Bovendorp, is de enige Nederlandse parochie met Sint-Oswaldus als beschermheilige.

Architectuur

De kerk dateert uit 1891 en werd ontworpen door Gerard te Riele. Het is een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl. De voorganger was een tweebeukige hallenkerk, waarvan de toren behouden bleef. Deze toren dateert grotendeels uit de 13e eeuw en is in romaanse stijl, met uitzondering van het bovenste deel dat uit de 15e of 16e eeuw dateert en in gotische stijl is.

Orgel

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van de Sint-Oswalduskerk in Zeddam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het huidige orgel is in zijn huidige staat in 1969 gerestaureerd door orgelbouwer Jos Vermeulen uit Alkmaar. Het oorspronkelijke orgel werd geplaatst in de voormalige R.K.-kerk, die rond 1890 werd vervangen door de huidige Sint-Oswalduskerk. De oorspronkelijke orgelbouwer was de firma Nolting.

Na de ingebruikname van de huidige kerk nam de Zutphense orgelbouwer N.S. Leyser het toezicht op- en de restauraties van het orgel over. In de jaren 20 van de twintigste eeuw voorzag orgelbouwer Valckx & Van Kouteren uit Rotterdam het orgel van een elektrische windvoorziening. In 1950 vond er wederom een restauratie plaats.

Bij de restauratie van de kerk in 1969 kreeg het orgel een andere plaats. Mede onder toezicht van Monumentenzorg is de huidige plaats bepaald. In hoofdzaak is de dispositie van 1950 gehandhaafd. Wel werden de samenstellingen van enkele registers aangepast naar het oorspronkelijke voorbeeld van Nolting.

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Oswalduskerk in Zeddam

Hervormde kerk, vanwege het eenklaviers orgel

Ettemastraat 3
Zeddam (Gemeente Montferland)
Hervormde kerk, VANWEGE het eenklaviers ORGEL, in 1785 gebouwd voor de R.K.kerk te Doesburg. Bronnen noemen J.D.Nolting uit Emmerik als make..

Rosmolen Zeddam

Bovendorpsstraat 21
Zeddam (Gemeente Montferland)
Bakstenen molenhuis met pannen wolfdak en inwendig gave eiken constructie, omstreeks 1800.

De Grafelijke Korenmolen

Bovendorpsstraat 14
Zeddam (Gemeente Montferland)
Torenmolen. Op de heuveltop niet ver van de kerk een zware, ronde bakstenen torenmolen (XV), deel uitmakend van de bezittingen van Huis Berg..

De Volharding

Vinkwijkseweg 13
Zeddam (Gemeente Montferland)
Molen "De Volharding" Ronde, bakstenen beltmolen (ca. 1860), gewit, ten Z.O. van het dorp. Wieken verdwenen.

Padevoort

Vinkwijk 4
Zeddam (Gemeente Montferland)
Havezate Padevoort. Rechthoekig gebouw, XVIIb, met trapgevels aan de korte zijden, waartussen een zadeldak en bakstenen muren, verlevendigd ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)