Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachtpaviljoen van Oswald III van den Bergh in Zeddam

Kasteel Buitenplaats

Montferland 1
7038EB Zeddam (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1669


Beschrijving van Jachtpaviljoen van Oswald III van den Bergh

Op de top van de heuvel Montferland tussen Zeddam en 's-Heerenberg werden door Holwerda overblijfselen gevonden, welke er op wijzen, dat men in de Karolingische of post-Karolingische tijd een vestingwerk met ringwal, waarop palissade, heeft aangelegd. Ook van een stenen muur aan de buitenkant van de ringwal trof men funderingen aan. Hoewel in 1527 een toren met huis op de heuvel heeft gestaan is momenteel slechts het jachtpaviljoen van Heer Oswald III van den Berg uit 1669 van belang, een gebouwtje op vrijwel vierkante plattegrond met een pilastergeleding, twee stenen met tijdverzen (1699) en een met een alliantiewapen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9288
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Albert Oswald Frans (Oswald III) van den Bergh (Boxmeer, 5 september 1646 - 's Heerenberg, 20 juli 1712) was graaf van het Land van den Bergh. Hij moet niet verward worden met Oswald van den Bergh (1561-1586), die vaak onterecht 'Oswald III' wordt genoemd.

Hij was de tweede zoon van graaf Albert van den Bergh († 1656) en diens tweede echtgenote Madeleine de Cusance, gravin van Champlitte, dochter van Claude François, baron van Beauvais, en Ernestine van Witthem († 1689).

Oswald studeerde in Leuven. In 1661 volgde hij zijn oudste broer Frederik Frans op als graaf van het Land van den Bergh. In 1673 volgde hij zijn jongere broer Willem Leopold op als heer van Dixmuden. Van hem is bekend dat hij een luxe leven als grandseigneur leidde. Hij verbleef meestal op Huis Bergh dat hij had laten herbouwen.

Oswald III huwde in Rietberg op 31 December 1686 met Maria Leopoldina Catharina, gravin van Oost-Friesland en Rietberg († 1718), dochter van Johan en Anna Catharina van Salm-Reifferscheidt. Hun huwelijk bleef kinderloos. Reeds in 1708 had hij de tweede kleinzoon van zijn zuster Clara, Frans Wilhelm van Hohenzollern, aangewezen als zijn opvolger en enig erfgenaam, onder de voorwaarde dat deze de naam en het wapen van Van den Bergh aan zou nemen. Zijn echtgenote Leopoldina zou het vruchtgebruik houden.

Met Graaf Oswald III stierf het tweede huis Bergh uit het geslacht van der Leck in de mannelijke lijn uit. Het Huis van der Leck heerste bijna 300 jaar over het Land van den Bergh.

Graaf Oswald is begraven in de Sint-Petrusbasiliek van Boxmeer waar de graftombe van hem en zijn echtgenote, vervaardigd door de beeldhouwer Jan-Baptist Xavery nog steeds te bewonderen is.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Jachtpaviljoen van Oswald III van den Bergh in Zeddam

Motte Montferland

-
Zeddam (Gemeente Montferland)
Terrein waarin een motte is gelegen uit de Late Middeleeuwen.

Nabij de Drieheuvelenweg gelegen voormalige galgenberg van de Hoge Heerlijkheid, het graafschap Bergh

Galgenberg nabij de Drieheuvelenweg
Zeddam (Gemeente Montferland)
Nabij de Drieheuvelenweg gelegen voormalige galgenberg van de Hoge Heerlijkheid, het graafschap Bergh.

De Grafelijke Korenmolen

Bovendorpsstraat 14
Zeddam (Gemeente Montferland)
Torenmolen. Op de heuveltop niet ver van de kerk een zware, ronde bakstenen torenmolen (XV), deel uitmakend van de bezittingen van Huis Berg..

Rosmolen Zeddam

Bovendorpsstraat 21
Zeddam (Gemeente Montferland)
Bakstenen molenhuis met pannen wolfdak en inwendig gave eiken constructie, omstreeks 1800.

Hervormde kerk, vanwege het eenklaviers orgel

Ettemastraat 3
Zeddam (Gemeente Montferland)
Hervormde kerk, VANWEGE het eenklaviers ORGEL, in 1785 gebouwd voor de R.K.kerk te Doesburg. Bronnen noemen J.D.Nolting uit Emmerik als make..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)