Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Rembrandt in Kilder

Molen

Molenweg 10
7035CL Kilder (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1854

(1 recensie)

Beschrijving van De Rembrandt

Korenmolen "de Rembrandt". Ronde bakstenen bovenkruier op belt (1860). In 1926 gerestaureerd met delen van de Rembrandtmolen te Haastrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9284
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

De Rembrandt
5
Recensie door: ()
In 2015 is begonnen met een volledige restauratie met op 1 maart 2016 als (voorlopig) hoogtepunt de plaatsing van de wieken.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Rembrandt/De Vos
De Rembrandt
De Rembrandt
Basisgegevens
Plaats Kilder (Gelderland)
Bouwjaar 1854
Type Beltmolen
Functie korenmolen
Restauraties  2014-2016
Monumentnummer  9284
Externe link(s)
Molendatabase
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
http://www.rembrandtmolen.nl/
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Rembrandtmolen is een molen in Kilder (Gelderland).

In 1854 werd deze molen gebouwd onder de naam 't Voske, naar de achternaam van de moeder van de opdrachtgever. Het was een grondzeiler die gebruikt werd voor het vervaardigen van meel. Omdat hij weinig wind ving werd de molen verder opgemetseld en werd er een aarden wal omheen aangelegd, wat de molen tot beltmolen maakte. Bij de ramp van Borculo (1925) braken de kap, de wieken en de staart van de romp. In 1926 werd begonnen met de herbouw. Hiervoor werden delen gebruikt van een deels afgebroken molen bij Hazerswoude-Rijndijk die wel Rembrandtmolen werd genoemd, omdat de vader van Rembrandt van Rijn er molenaar zou zijn geweest. Hoewel later bleek dat Rembrandts vader op een andere molen moet hebben gewerkt, werd de Kilderse molen nu De Rembrandt genoemd.[1]

De molen staat op de monumentenlijst. In 2014 werd begonnen met de restauratie van de molen. Begin maart 2015 werd een nieuwe rieten kap op de molen geplaatst, aan de kap werden tevens de staartbalk en de schoorbalken bevestigd. Op 1 maart 2016 is de restauratie afgerond met het plaatsen van de wieken. De roeden zijn geklonken volgens het model Franseroede. Het gevlucht heeft op de binnenroede Ten Have-kleppen met Van Busselneuzen en is op de buitenroede Oudhollands opgehekt maar ook met van Busselneuzen in plaats van een voorzoom en windborden.

De molen heeft twee maalkoppels. Verder is er een generator in de molen geplaatst.


Monumenten in de buurt van De Rembrandt in Kilder

IJzeren hagelkruis met bekronende haan op een houten staak

-
Kilder (Gemeente Montferland)
Een ijzeren hagelkruis met bekronende haan op een houten staak.

Boerderij 'De pol'

Groenestraat 4
Wehl (Gemeente Doetinchem)
Boerderij "de Pol". In oorsprong laat middeleeuwse havezathe, gelegen binnen een nog herkenbare omgrachting. In de huidige vorm T-vormige ho..

Stoomtimmerfabriek met aangrenzend woonhuis

Stationsstraat 30a
Wehl (Gemeente Doetinchem)
Inleiding STOOMTIMMERFABRIEK met aangrenzend WOONHUIS door aannemer/architect Th.W.A. Damen (1876-1956) gebouwd in 1907-1909, gelegen aan ..

R.K. Sint Martinuskerk (St. Maarten)

Kerkplein 1
Wehl (Gemeente Doetinchem)
R.K. Kerk (St. Maarten). Oorspronkelijke pseudobasiliek, die in 1916 op de twee westelijke schiptraveeen na werd afgebroken en in neogotisch..

Pastorie

Kerkplein 4
Wehl (Gemeente Doetinchem)
PASTORIE. Tegenover de kerk op het aantrekkelijke beplante plein de R.K. Pastorie, statig herenhuis (XIX C), met schilddak, balkon op houten..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)