Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Byvanck in Beek

Kasteel Buitenplaats

Byvank 8
7037DA Beek (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Byvanck

De "Bijvanck". In mooi landgoed gelegen voormalig adellijk huis (XVIII) op L-vormige plattegrond. De twee, door schilddaken gedekte, vleugels hebben in de ramen nog ten dele de oorspronkelijke roedenverdeling en geprofileerde, natuurstenen vensterdorpels. Deuromlijsting met gesneden deur, ca. 1800. Op het dak van de hoofdvleugel een houten torentje. In de achtergevel en in de hekpijlers van de twee toegangshekken bevinden zich merkwaardige medaillons met koppen (XVIII). In de achtergevel bovendien een alliantiewapen. Inwendig een trap met gesneden Lod. XVI-balusters. Op het erf een schilderachtige schuur (XVIII ?), opgetrokken uit een hout en metselwerk. Het huis is thans als woning voor drie gezinnen in gebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Byvanck.jpg

De Byvanck is een voormalig kasteel en landgoed, ten westen van het dorp Beek en het bosgebied Montferland, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landgoed bestaat uit naald- en loofbos met daartussen enkele akkers en weilanden.

Kasteel

Karakteristiek is het 18e-eeuwse Huize de Byvanck, gelegen op het landgoed. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 1362, als er voor het eerst geschreven wordt over het goed welke dat jaar eigendom is van Gheryt Palick van der Wilten. Ongeveer 300 meter is een plek "Rondeel" genoemd, bestaande uit een eiland waarop een woontoren uit de 12e eeuw stond. Het huis en nabije omgeving zijn privé en niet toegankelijk voor het publiek.

Landgoed

Karakteristiek is verder een aantal kruislings op elkaar staande lanen met bijzondere bomen. Het gebied ligt veel lager dan het Bergherbos en, omdat het te nat was om te ontginnen, is het door de eeuwen heen in stand gebleven. In het natuurlijke eikenbos is in het voorjaar een rijke ondergroei te vinden van aronskelk, bosanemoon, dalkruid en groot heksenkruid. De Byvanck is eigendom van de Natuurmonumenten. Het landgoed is opengesteld voor publiek.

Externe link


Monumenten in de buurt van Byvanck in Beek

Boerderij met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luiken en achtruitsschuiframen; de stal heeft ..

Beekseweg 40
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luike..

St. Martinus

Sint Jansgildestraat 54
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving R.K. Kerk St. Martinus. De neogotische kerk van het type hallenkerk met dwarskappen ter plaatse van het transept, bestaat uit ..

Pastorie St. Martinus

Sint Jansgildestraat 56
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving De PASTORIE 'St Martinus' gebouwd in 1928 naar ontwerp van de architect H.C.M. VAN BEERS is onderdeel van het KERKCOMPLEX St. ..

Heilig Hartbeeld

Sint Jansgildestraat 54
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving Vrijstaand HEILIG HARTBEELD vervaardigd in 1933 door de GEBR. THISSEN EN ZN/FA JOS, maakt deel uit van het kerkcomplex St. Mar..

IJzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak

Sint Jansgildestraat 32
Beek (Gemeente Montferland)
Achter het pand St. Jansgildestraat 32, een ijzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)