Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Josephgebouw in 's Heerenberg

Woonhuis

Molenstraat 12
7041AE 's Heerenberg (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw 1500 16e eeuw


Beschrijving van Sint-Josephgebouw

St. Josephgebouw. Groot laat-middeleeuws pand met verdieping en hoge kap, die aan de rechterzijde aansluit tegen een puntgevel. Muurankers 16e eeuw. De gepleisterde voorgevel heeft een kroonlijst en vensters met 19e eeuwse ramen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9275
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Jozef (1963)

Sint Jozef of het Sint Jozefgebouw is een rijksmonument gelegen in 's-Heerenberg. Tot in de jaren 90 van de vorige eeuw was het een soort dorpshuis. In Sint Jozef vonden onder andere culturele activiteiten plaats zoals pronkzittingen van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen, fancy fairs van Harmonie Crescendo en voorstellingen voor de schooljeugd in 's-Heerenberg. Later was er ook het pension van paranormaal genezer Cornielje, lokaal De Strieker gehuisvest. Het gebouw is gelegen in de Molenstraat. Thans is er in het pand een 3-sterren hotel annex restaurant, genaamd de Lantscroon gevestigd.

Geschiedenis

Alhoewel over de geschiedenis van het pand in tegenstelling tot andere oude gebouwen in 's-Heerenberg vrij weinig met zekerheid bekend is, is het aannemelijk dat gezien de stijl en het gebruik van de materialen, dat het ruim vier eeuw geleden is gebouwd als een voornaam patriciërshuis. Het bezat toen aan de westzijde dezelfde kenmerkende puntgevel als het nu nog aan de oostzijde heeft. Deze westgevel stond verder naar binnen, dan nu het geval is. Het gedeelte wat nu nog in beslag wordt genomen door keuken en woonkamer fungeerde vroeger als koetshuis met stallen.


Monumenten in de buurt van Sint-Josephgebouw in 's Heerenberg

Sint- Pancratiuskerk

Hofstraat 2
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
R.K. Kerk (St. Pancratius). Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant met 5/8 gesloten koor, geflankeerd door 3/8 gesloten kapellen en ..

Deftig, gepleisterd herenhuis. Bewerkte kroonlijst, omlopend schilddak en stoep

Marktstraat 3
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Deftig, gepleisterd herenhuis, in oorsprong XVI, thans van karakter XIXc. Bewerkte kroonlijst, omlopend schilddak en stoep.

Stadhuis van 's-Heerenberg

Hofstraat 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Stadhuis. Laat-gotisch gebouw op rechthoekige plattegrond met aan de korte zijden puntgevels, waartussen hoog zadeldak. Tegen de vrijliggend..

Rechter woonblok, bestaande uit twee woningen die elkaars spiegelbeeld zijn

Muntwal 21
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving Het LINKER WOONBLOK bevindt zich aan de oostzijde van het centrale woonblok en bestaat uit twee aaneengesloten woningen, die e..

Symmetrisch opgebouwd centraal woonblok, bestaande uit drie aaneengesloten eengezinswoningen, waarvan de middenwoning eindigt in een trapgevel

Muntwal 15
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving Symmetrisch opgebouwd CENTRAAL WOONBLOK, bestaande uit drie aaneengesloten eengezinswoningen, waarvan de middenwoning eindigt ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven