Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van 's-Heerenberg in 's Heerenberg

Gebouw

Hofstraat 1
7041AD 's Heerenberg (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1531


Beschrijving van Stadhuis van 's-Heerenberg

Stadhuis. Laat-gotisch gebouw op rechthoekige plattegrond met aan de korte zijden puntgevels, waartussen hoog zadeldak. Tegen de vrijliggende oostgevel veelhoekige bakstenen traptoren, waarin de toegang, gedekt door een helm met koepeltje. Driedelige, tongewelfde kelder. Luiklok (1526) van Segewinus Haytyseren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9274
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Raadhuis, 1904
Het 16de-eeuwse raadhuis in 's-Heerenberg, 2006

Het Stadhuis van 's-Heerenberg, in Middelnederlands het Neije Raethuys genoemd is het stadhuis van de voormalige gemeente Bergh, thans onderdeel van de gemeente Montferland, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het gebouw werd in 1531 gebouwd ter vervanging van het Ailde Raethuys aan de Kellenstraat. Het gebouw is een rijksmonument.

Geschiedenis

Van oudsher was dit stadhuis het bestuurscentrum van zowel de stad 's-Heerenberg als van het Land van den Bergh. Hier vonden de vergaderingen van de magistraat en van de geërfden van het Graafschap van den Bergh plaats. Daarnaast werd er recht gesproken. In de kelder bevond zich een gevangenis en heden ten dage staat er ter herinnering aan de geschiedenis nog steeds een schandpaal voor het stadhuis. De raadhuisklok uit 1526 werd in vroeger tijden gebruikt om de burgers bijeen te roepen voor vergaderingen en bijvoorbeeld bij rampen. Het raadhuis werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gerestaureerd.

Anno 2010 heeft het Stadhuis nog slechts een beperkte functie als gevolg van de herindeling met de gemeente Didam tot de gemeente Montferland. Het gemeentehuis van de nieuwe gemeente staat in Didam. Wel zijn er in 's-Heerenberg nog beperkte voorzieningen van de gemeente, zoals onder andere mogelijkheid te trouwen in de historische trouwzaal.


Monumenten in de buurt van Stadhuis van 's-Heerenberg in 's Heerenberg

Deftig herenhuis met schuiframen en deur uit de bouwtijd

Hofstraat 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Deftig herenhuis (XIXc) met schuiframen en deur uit de bouwtijd, de laatste met bovenlicht, waarin gietijzeren levensboom. Het huis, dat op ..

Deftig, gepleisterd herenhuis. Bewerkte kroonlijst, omlopend schilddak en stoep

Marktstraat 3
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Deftig, gepleisterd herenhuis, in oorsprong XVI, thans van karakter XIXc. Bewerkte kroonlijst, omlopend schilddak en stoep.

Breed huis onder schilddak. Het gerestaureerde pand heeft een gotische puntgevel met tweelichtskozijnen. Inrijpoort

Hofstraat 8
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Breed huis (XVI) onder schilddak met ramen en deuromlijsting XVIIId. Luiken voor de vensters. Het gerestaureerde pand heeft aan de Muntwal e..

Sint- Pancratiuskerk

Hofstraat 2
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
R.K. Kerk (St. Pancratius). Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant met 5/8 gesloten koor, geflankeerd door 3/8 gesloten kapellen en ..

Rechthoekig huis met zadeldak tussen twee puntgevels en in de lange gevels muizetandfriezen. In de 16e eeuw zetel van de Bergse Munt

Muntwal 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Rechthoekig huis uit XVI A met zadeldak tussen twee puntgevels en in de lange gevels muizetandfriezen. Overblijfsels van de oorspronkelijke ..

Kaart & Routeplanner