Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boetselaersborg in 's Heerenberg

Kasteel Buitenplaats

Het Kattenburg 6
7041AS 's Heerenberg (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1550
Architect: Daem en Hector van den Bergh


Beschrijving van Boetselaersborg

De Boetzelaersborg. Adellijk HUIS (midden 16e eeuw) op L-vormige plattegrond, sterk gewijzigd in de 18e en vroege 19e eeuw. Tegen de oostelijke gevel een gaaf bewaarde, veelhoekige traptoren met helmvormige afdekking en in de bovengeleding korfboognissen met tweelichtvensters. Stichtingssteen met jaartal in deze toren boven de plaats van de vroegere ingang. De beide vleugels worden gedekt door hoge schilddaken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9272
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boetselaersborg
Boetselaersborg
Boetselaersborg
Locatie 's-Heerenberg, Nederland
Gebouwd in 1550
Monumentnummer  9272

De Boetselaersborg is een klein kasteeltje in 's-Heerenberg in het oostelijk deel van de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteeltje wordt ook wel Drost Daemhuis genoemd.

Het kasteeltje, gelegen aan het Kattenburg, werd in 1550 gebouwd door de gebroeders Daem en Hector van den Bergh. Deze broers waren bastaardzonen van graaf Willem III van den Bergh en de waardin Lyse Poer van een 's-Heerenbergse herberg.

In het jaar 1942 werd uit de slotgracht van Huis Bergh een stenen grafkruis opgevist van Heilken Poer, overleden op 22 maart 1531. Zij was een niet onbemiddelde tante van de twee broers, in wier erfenis zij deelden. In 1620 ging het huis over aan Willem Jacob van Boetselaer, die zijn naam aan het huis gaf. Vroeger lag er een gracht om het kasteeltje. Het behoort tot de bezittingen van Huis Bergh en is niet te bezichtigen.

Externe link


Monumenten in de buurt van Boetselaersborg in 's Heerenberg

Witgepleisterd huis onder schilddak, eenvoudige, strakke lijstgevels met hoeklisenen en ramen uit de bouwtijd. Empire-deurpartij met stoep. Gepleister ..

Walsteeg 3
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Witgepleisterd huis onder schilddak, van karakter XIXb. Eenvoudige, strakke lijstgevels met hoeklisenen en ramen uit de bouwtijd. Empire-deu..

Gotisch huis met hoog zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, muizetandfriezen, overblijfsels van pinakels en ankers

Oudste Poortstraat 7
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Gotisch huis (XVIa) met hoog zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, muizetandfriezen, overblijfsels van pinakels en ankers. Gepleisterd..

Waltoren

Waltoren aan de Walsteeg
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Aan deze steeg een eenvoudige vierkante waltoren met tentdak (XV).

Voormalige gasthuis

Gasthuisplein 2
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Langwerpig gebouw van laat-middeleeuwse oorsprong, het v.m. Gasthuis. Aan de oostzijde oorspronkelijke puntgevel; aan de westzijde schilddak..

Deftig herenhuis met schuiframen en deur uit de bouwtijd

Hofstraat 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Deftig herenhuis (XIXc) met schuiframen en deur uit de bouwtijd, de laatste met bovenlicht, waarin gietijzeren levensboom. Het huis, dat op ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)