Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint- Pancratiuskerk in 's Heerenberg

Kerkelijk Gebouw

Hofstraat 2
7041AD 's Heerenberg (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1895-1897
Architect: Alfred Tepe


Beschrijving van Sint- Pancratiuskerk

R.K. Kerk (St. Pancratius). Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant met 5/8 gesloten koor, geflankeerd door 3/8 gesloten kapellen en driezijdig gesloten dwarsschipsarmen. Hoge toren met ingesnoerde naaldspits. Het bouwwerk is ontworpen door Alfred Tepe en gebouwd van 1895-'97. Meubilair van Willem Mengelberg. Klokkenstoel met gelui van drie klokken van G. van Wou, 1496, respectievelijk diam. 142,2 cm., 127 cm. en 113,8 cm. Oorspronkelijk hebben deze klokken in de Hervormde Kerk (voormalige R.K.Kerk H.H. Georgius en Pancratius) gehangen. Sedert 1839 in deze kerk. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld. Kerk en toren vervullen een belangrijke stedebouwkundige functie in het harmonische geheel van het kasteel met het daaraangrenzende deel van het stadje. Orgel met twee klavieren en pedaal uit 1906 van de orgelmaker Maarschalkerweerd & Zoon. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9269
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pancratiuskerk
De Pancratiuskerk
De Pancratiuskerk
Plaats 's-Heerenberg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Pancratiuskerk of Sint Pancratiuskerk te 's-Heerenberg, gelegen in de Gelderse gemeente Montferland is een van de twee rooms-katholieke kerken van 's-Heerenberg. De Pancratiuskerk is gelegen in het centrum van 's-Heerenberg, nabij Huis Bergh. De kerk is in gebouwd in de periode 1895-1897 en is ontworpen door Alfred Tepe. De kerk is een voorbeeld van neogotiek. Het is een 'klassieke' katholieke kerk met veel glas-in-loodramen. Leopold van Hohenzollern-Sigmaringen schonk als Graaf van den Bergh ƒ 51.000 voor de bouw.

Het meubilair en de kruiswegstaties komen uit de ateliers van Friedrich Wilhelm Mengelberg. In de toren hangen de drie luidklokken, die in 1496 door Geert van Wou zijn gegoten. In het kerkgebouw boven het priesterkoor hangt een kruis dat in de volksmond het botterkruus wordt genoemd. Het is geschonken door een inwoner van 's-Heerenberg, die rijk was geworden van de botersmokkel. In de Tweede Wereldoorlog zijn de pastoor van deze kerk, pastoor Galama en zijn kapelaan, Van Rooijen in concentratiekamp Dachau vermoord. Ter herinnering zijn er na de Tweede Wereldoorlog enkele glas-in-loodramen over hun deportatie en moord in de kerk aangebracht.

In 2007 is de kerk geheel gerestaureerd.

Maarschalkerweerdorgel

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de eerste jaren van haar bestaan had de kerk nog geen beschikking over een orgel, maar deed een harmonium in plaats hier van dienst. In 1906 werd er een orgel in gebruik genomen, gebouwd door de Firma Maarschalkerweerd & Zoon uit Utrecht.

Externe links

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Sint- Pancratiuskerk in 's Heerenberg

Rechter woonblok, bestaande uit twee woningen die elkaars spiegelbeeld zijn

Muntwal 21
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving Het LINKER WOONBLOK bevindt zich aan de oostzijde van het centrale woonblok en bestaat uit twee aaneengesloten woningen, die e..

Sint-Josephgebouw

Molenstraat 12
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
St. Josephgebouw. Groot laat-middeleeuws pand met verdieping en hoge kap, die aan de rechterzijde aansluit tegen een puntgevel. Muurankers..

Symmetrisch opgebouwd centraal woonblok, bestaande uit drie aaneengesloten eengezinswoningen, waarvan de middenwoning eindigt in een trapgevel

Muntwal 15
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving Symmetrisch opgebouwd CENTRAAL WOONBLOK, bestaande uit drie aaneengesloten eengezinswoningen, waarvan de middenwoning eindigt ..

Rechthoekig huis met zadeldak tussen twee puntgevels en in de lange gevels muizetandfriezen. In de 16e eeuw zetel van de Bergse Munt

Muntwal 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Rechthoekig huis uit XVI A met zadeldak tussen twee puntgevels en in de lange gevels muizetandfriezen. Overblijfsels van de oorspronkelijke ..

Stadhuis van 's-Heerenberg

Hofstraat 1
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Stadhuis. Laat-gotisch gebouw op rechthoekige plattegrond met aan de korte zijden puntgevels, waartussen hoog zadeldak. Tegen de vrijliggend..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven