Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak in Beek

Overig

Sint Jansgildestraat 32
7037DM Beek (gemeente Montferland)
Gelderland


Beschrijving van IJzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak

Achter het pand St. Jansgildestraat 32, een ijzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Liemers hagelkruis bij splitsing Zeddam-Doetinchem-Beek - Kilder RCE 1965
Plek waar het hagelkruis bij splitsing Zeddam-Doetinchem-Beek - Kilder tot 2014 stond
Hagelkruis te Aarle-Rixtel

Een hagelkruis is een wegkruis dat geplaatst werd om boze geesten af te weren, onder andere opdat gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken. Hagelkruisen zijn er in twee typen, het Liemerse kruis van ijzer geplaatst op een hoge ijzeren of houten mast en het stenen of houten kruis dat op de grond geplaatst is.

Hagelkruizen werden voornamelijk bij kruispunten opgetrokken. Het oudste bewaard gebleven hagelkruis in Nederland is het hagelkruis te Aarle-Rixtel.[1] In België vindt men onder meer een hagelkruis te Ekeren.

Bij sommige hagelkruisen vond brooduitdeling aan de behoeftigen plaats, terwijl een dergelijk kruis ook een halteplaats voor een processie kon zijn.

Er wordt wel beweerd dat het Hagelkruis afkomstig is van de 'hagalaz'-rune, die in vereenvoudigde vorm afgebeeld wordt als een kruis. Sommige legenden geven er weer andere betekenissen aan.

Een boakenstuk of boakenbrink is een uitdrukking die in Oost-Nederland gehanteerd wordt en een open, ruige plek in het midden van de es mee aangeduid werd waar een baken staat of stond. De naam baken verwijst mogelijk naar de plaats waar een hagelkruis staat of stond.[2]

Locaties

Plekken in Nederland en België waar er een hagelkruis is of vroeger geweest is zijn:[2]

Hagelkruisen van het Liemerse type


Monumenten in de buurt van IJzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak in Beek

Heilig Hartbeeld

Sint Jansgildestraat 54
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving Vrijstaand HEILIG HARTBEELD vervaardigd in 1933 door de GEBR. THISSEN EN ZN/FA JOS, maakt deel uit van het kerkcomplex St. Mar..

St. Martinus

Sint Jansgildestraat 54
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving R.K. Kerk St. Martinus. De neogotische kerk van het type hallenkerk met dwarskappen ter plaatse van het transept, bestaat uit ..

Pastorie St. Martinus

Sint Jansgildestraat 56
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving De PASTORIE 'St Martinus' gebouwd in 1928 naar ontwerp van de architect H.C.M. VAN BEERS is onderdeel van het KERKCOMPLEX St. ..

Byvanck

Byvank 8
Beek (Gemeente Montferland)
De "Bijvanck". In mooi landgoed gelegen voormalig adellijk huis (XVIII) op L-vormige plattegrond. De twee, door schilddaken gedekte, vleugel..

Boerderij met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luiken en achtruitsschuiframen; de stal heeft ..

Beekseweg 40
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luike..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)