Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K.Kerk van St.Petrus Banden (Hofkerk) in Bergeijk

Kerkelijk Gebouw

Hof 12
5571CC Bergeijk
Noord Brabant

Bouwjaar: begin 15e eeuw en later


Beschrijving van R.K.Kerk van St.Petrus Banden (Hofkerk)

R.K.Kerk van St.Petrus Banden. Gotische kruiskerk met driebeukig schip, dwarspand, koor en vrijstaand houten klokkenhuis. Het koor is opgetrokken van baksteen, met lagen tufsteen, in het begin van de 15e eeuw. Dwarspand en schip uit het begin van de 16e eeuw, de gevels van het dwarspand met rijk gedetailleerde steunberen en door beeldnissen en pinakels versierde toppen. Het schip is pseudobasilicaal en wordt verlicht door dakkapellen om de andere travee, elk met een trapgeveltje. In 1888-1893 gerestaureerd door C. Franssen, die de twee westelijke traveeën, bij de instorting van de toren in 1650 verwoest, herbouwde. Inwendig zuilen met zeer eenvoudige kapitelen, houten tongewelven met steekkappen, ribgewelven in het koor. Ten zuidwesten van de kerk het houten klokkenhuis, in 1669 gebouwd. Daarin een klok, in 1367 gegoten door Jacobus van Helmond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9258
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Petrus' Bandenkerk of Hofkerk
Bergeijk Sint-Petrus-Banden 2.jpg
Plaats Bergeijk
Monumentnummer  9258
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petrus' Bandenkerk of Hofkerk is een kerk in Bergeijk in de provincie Noord-Brabant.

Het is een gotische kruiskerk zonder toren, maar met een klein kruistorentje, in pseudobasilikale stijl gebouwd. De toren is in 1650 omgevallen en nooit meer herbouwd.

Het koor is uit 1422, en het laatgotische bakstenen dwarspand en schip stammen uit het begin van de 16e eeuw. Voor die tijd was het schip lager. Aan de zuidkant zijn de ramen hoger dan aan de noordkant, om een betere lichtval in de kerk te verkrijgen.

Het schip en dwarspand hebben een vijfribbig tongewelf en het koor heeft een kruisribgewelf. Het interieur is sober. De kerk is van 1648 tot 1798 gebruikt voor de protestantse eredienst. Van 1888-1893 werd de kerk gerestaureerd en vergroot door Caspar Franssen.

Na de Tweede Wereldoorlog bouwden de katholieken een nieuwe, grotere kerk op de Elzenhof waarin de belangrijkste monumenten uit het interieur geplaatst werden. De Hofkerk heeft leeggestaan van 1965-1994.

In de jaren 70 van de 20e eeuw werd de kerk tot rijksmonument verklaard en gerestaureerd. Ze werd aanvankelijk slechts voor bijzondere diensten gebruikt, maar toen het aantal kerkgangers verminderde heeft men de Hofkerk weer als parochiekerk in gebruik genomen en is de nieuwe kerk, op de toren na, gesloopt.

Het interieur bevat beelden van Sint-Jan en Sinte-Lucia uit 1490. Het Johannesbeeld wordt toegeschreven aan Meester Arndt van Utrecht en het Luciabeeld aan de Meester van de Heiligenbeelden uit Leende. Er is een apostelbeeld uit 1480, een tweetal Mariabeelden, een biechtstoel en een communiebank zijn uit de 18e eeuw. Het orgel is uit 1902. Het werd gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd voor de Hervormde kerk te Geervliet, gerestaureerd van 1999-2001 en daarna in Bergeijk geplaatst. Het telt 21 registers en is vooral geschikt voor 19e-eeuwse en 20e-eeuwse muziek.

Klokhuis

Bij de kerk staat ook het enige klokhuis van Noord-Brabant.

Externe links


Monumenten in de buurt van R.K.Kerk van St.Petrus Banden (Hofkerk) in Bergeijk

Raadhuis werd gebouwd in de stijl van de neo-renaissance

Burgemeester Magneestraat 1
Bergeijk
Inleiding. Het RAADHUIS werd gebouwd in 1923 in de stijl van de Neo-renaissance naar ontwerp van architect P. van de Velden uit Geldrop. Ro..

Marechaussekazerne

Kerkstraat 21
Bergeijk
Inleiding. De voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE werd in 1870 gebouwd in Ambachtelijk-traditionle stijl en is heden in gebruik als woonhuis. He..

Nederlands hervormde kerk

Domineestraat 10
Bergeijk
Ned. Herv. Kerk. Gesticht in 1812, herbouwd in 1857. Eenvoudig bakstenen gebouw, in plattegrond een langwerpig achtkant, met vlakke steunber..

Teutenhuis

Domineestraat 8
Bergeijk
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, in de literatuur bekend als Teutenhuis en herberg De Ster (tot 1892). Het is gebouwd door een rondtrekkende h..

Huis Visser

Eikendreef 2
Bergeijk
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1955-1956 naar ontwerp van Gerrit Rietveld voor meubelontwerper en kunstverzamelaar Martin Visser in functio..

Kaart & Routeplanner