Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gouvernement in Bergen op Zoom

Militair Object

Wouwsestraat 1
4611PK Bergen op Zoom
Noord Brabant


Beschrijving van Gouvernement

Voormalig GOUVERNEMENTSHUIS. Oorspronkelijk St. Maartensgasthuis, gesticht in de 13e eeuw, na 1525 Latijnse school, vanaf 1600 woning van de Gouverneur, in 1771 geheel vernieuwd: de St. Maartenskapel werd toen afgebroken en op de plaats daarvan kwam de voortuin te liggen. In 1818 als hospitaal in gebruik genomen. Rechthoekig bakstenen gebouw in strenge militaire trant, met rechte kroonlijst, twee vleugels langs een binnenplaats vormend en uitgebreid met verschillende latere aanbouwsels en een verlengstuk langs de Wouwsestraat in dezelfde vormen. Sluit, met het geboomte in de voortuin, op gunstige wijze het perspectief van de Zuivelstraat af. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9246
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gouvernement in Bergen op Zoom

Pand met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het rechter buurpand

Koevoetstraat 23
Bergen op Zoom
Pand met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het rechter buurpand; gevel afgesloten met later aangebrachte, gepl..

Den Nobel

Zuivelplein 2
Bergen op Zoom
HUIS "Den Nobel" met geelgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op kleine Empire consoles, zadeldak en Empire ingang-omlijsting.

Pand met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het rechter en linker buurpand

Koevoetstraat 25
Bergen op Zoom
Pand met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het rechter en linker buurpand; gevel afgesloten met later aangebra..

Huis met eenvoudige empire lijstgevel in schoon werk, kroonlijst met triglyphen en druppen zoals ook in de kroonlijst van de ingang die door geblokte ..

Zuivelplein 3
Bergen op Zoom
Huis met eenvoudige Empire lijstgevel in schoon werk, kroonlijst met triglyphen en druppen zoals ook in de kroonlijst van de ingang die door..

Pand met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het rechter en linker buurpad

Koevoetstraat 27
Bergen op Zoom
Pand met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het rechter en linker buurpad; gevel afgesloten met later aangebrac..

Kaart & Routeplanner