Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Markiezenhof in Bergen op Zoom

Kasteel Buitenplaats

Steenbergsestraat 6
4611TE Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1532
Architect: Anthonis Keldermans

Top 100 monument

Markiezenhof

Bergen op Zoom, Markiezenhof: in opzet en grotendeels ook in materiaal en volumes gaaf bewaard gebleven laatgothisch bouwwerk met bijbehorende Onze Lieve Vrouwekapel, dat als geheel om twee binnenplaatsen is gegroepeerd, waarachter een groot plein is gelegen. Het gebouw werd tussen 1485 en 1532 met gebruikmaking van oudere gedeelten opgetrokken onder leiding van Anthonis Keldermans, daarbij geassisteerd door zijn zoon Rombout. Het Markiezenhof wekt door zijn uiterlijke verschijningsvorm en materiaalgebruik een voorname en eerbiedwaardige indruk, die nog wordt versterkt door o.a. het gesmede (oorspronkelijke) ijzeren traliewerk aan de vensters. De voormalige dienstgebouwen (w.o. bakkerij en brouwerij) zijn in dezelfde trant uitgevoerd. Op de binnenhof valt met name de galerij met geprofileerde Tudorbogen op slanke zuilen in het oog, voorts geldt als zeer voornaam de gevel genaamd "Cabinet de la Tour d'Auvergne" Inwendig is veel verloren gegaan van de oorspronkelijke inrichting, maar de overgebleven Sint Christoffelschouw, die in 1521 werd geplaatst, is de fraaiste gothische schoorsteen van Nederland. Verder zijn de oude middeleeuwse kappen vermeldenswaard, omdat deze constructies ongeschonden behouden zijn gebleven. Het Markiezenhof heeft bijzondere cultuurhistorische waarde vanwege de uniciteit als type stadspaleis, de schilderachtige en met hoogwaardige zorg uitgevoerde decoratie van het materiaal, alsmede door de gehanteerde bouwvolumes en open ruimten van de binnenhoven die gezamenlijk aan het stadsbeeld in hoge mate bijdragen.

Beschrijving van Markiezenhof

Het Markiezenhof en de O.L.Vrouwekapel. Laatgotisch paleis, tot 1801 in het bezit van de in 1533 tot markies verheven heren van Bergen, sinds 1818 kazerne, gerestaureerd 1901, 1913 en 1926 en bestemd tot stedelijk museum, bibliotheek en muziekschool. Om twee binnenplaatsen gegroepeerd samenstel van gebouwen met groot achterplein, met gebruikmaking van enkele oudere gedeelten gebouwd tussen 1485 en 1532, vanaf 1495 onder leiding van Anthonis Keldermans met medewerking van zijn zoon Rombout. Gelijkvloers zijn de gevels voor een gedeelte geheel van Gobertangersteen, voor het overige baksteen met speklagen en natuursteen voor geveltoppen, ramen en verdere onderdelen. Aan een zijde van de noordelijke binnenplaats een galerij met Tudorbogen op slanke zuilen. In de noordwestelijke hoek de onderbouw van een achtkante traptoren waarvan de bovenbouw in 1780 gesloopt. In de westgevel de Tudorboog van de toegangspoort. Aan de zuidelijke binnenplaats tegen de lage westelijke en de hoge zuidelijke vleugel een galerij van geprofileerde Tudorbogen op zuilen; rechthoekige traptorens in de oostelijke hoeken. Aan de buitenzijde van de noordgevel een arkel. Aan de oostzijde een plm 1700 gewijzigde gevel: het Cabinet de la Tour d'Auvergne in Frans klassicistische stijl. Op het grote achterplein de bakkerij, de brouwerij en andere dienstgebouwen, alle in dezelfde trant gedetailleerd als de hoofdvleugels. Aan de noordzijde, langs de Hofstraat, wordt dit plein afgesloten door een oude, vroeg 16e eeuwse muur. Alle ramen van de westelijke voorgevel met gesmeedijzeren traliewerk uit de bouwtijd. Inwendig: kelders met ton en kruisgewelven, enkele vertrekken eveneens gewelfd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9244
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Markiezenhof
Markiezenhof (buitenzijde)
Markiezenhof (buitenzijde)
Locatie Bergen op Zoom
Algemeen
Kasteeltype Stadspaleis
Stijl late gotiek
Huidige functie Museum, evenementenlocatie
Gebouwd in 1485
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  9244

Het Markiezenhof (Bergs: Markiezen'of) is een laatgotisch stadspaleis in Bergen op Zoom, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het was de residentie van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig vinden hier tentoonstellingen en evenementen plaats.

Het is een rijksmonument en behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Geschiedenis

Toren
Markiezenhof en bibliotheek

Dit paleis werd aan het einde van de 15e eeuw (1485) gebouwd onder leiding van de Mechelse bouwmeesters Antoon I Keldermans en Rombout II Keldermans, leden van de Mechelse familie van architecten Keldermans, in opdracht van Jan II van Glymes, heer van Bergen op Zoom. De Heren van Bergen woonden hiervóór voornamelijk in het kasteel te Wouw. Het Markiezenhof, of 'het Hof van Bergen' zoals het zou gaan heten, moest waardig genoeg zijn om hoge gasten in te ontvangen omdat Bergen op Zoom een steeds belangrijkere handelsstad werd. Het zou één van de mooiste laat-gotische stadspaleizen van West-Europa worden. Het heeft een imposante voorgevel met rode vensterkorven. In de hofzaal staat de 15.000 kg wegende Christoffelschouw uit 1521 ontworpen door de beeldhouwer Rombout Keldermans. Hier ontvingen de heren en markiezen hun gasten. In 1511 was het paleis voltooid. Heer Jan II heeft de voltooiing zelf niet meer kunnen meemaken; hij overleed in 1494. In 1533 werden de heren van Bergen verheven tot markies.

Het Markiezenhof kwam eind 17de eeuw in handen van buitenlandse vorstenhuizen. In 1698 was François Egon de la Tour d'Auvergne de laatste markies die nog daadwerkelijk in het Markiezenhof woonde. Hij liet het paleis naar zijn tijd moderniseren. Daarbij werd de arcade dichtgemetseld, de toren werd ingekort en de achtergevel werd opgetrokken in klassieke Franse stijl. De laatste generaties markiezen die Bergen op Zoom had kwamen nog amper in het Markiezenhof omdat ze, vanwege hun internationale titels, op andere plaatsen in Europa woonden. Toen er in 1795 een einde kwam aan het markiezaat Bergen op Zoom, legde het Franse leger beslag op het Markiezenhof en werd het paleis gebruikt als militair hospitaal. Vanaf 1815 werd het Markiezenhof een kazerne.

Tijdens de kazernejaren raakte het paleis in zwaar verval. In de jaren 60 van de 20e eeuw werd begonnen met de restauratie van het Markiezenhof. De binnenplaatsen werden naar de oorspronkelijke stijl gerestaureerd, zoals bij de bouw in de 15e eeuw. De arcades gingen weer open en de paleistoren werd weer in ere hersteld. Ook de Franse tuingevel en de tuin werden gerestaureerd.

In 1987 werd het gerenoveerde Markiezenhof door koningin Beatrix geopend. Van 2008 tot oktober 2009 werd het opnieuw verbouwd en werden onder meer de stijlkamers gerenoveerd.

Museum

In de Hofzaal bevindt zich de mooi gebeeldhouwde Christoffelschouw, een 15.000 kg zware haard uit 1521, ontworpen door Rombout Keldermans. In de Hofzaal ontvingen de markiezen hun hooggeplaatste gasten.

Stijlkamers

Nu is er een museum waarin men kennis kan maken met de levenswijze van de markiezen. Er zijn vier stijlkamers waaronder de Henriëttekamer en de Theodoorkamer met portretten van vroegere markiezen. De stijlkamers zijn voorzien van meubilair en sier- en gebruiksvoorwerpen uit de 16e tot 18e eeuw.

Er is een permanente tentoonstelling, Breekbaar Bergen, van aardewerk.

In de Blauwe Zaal is een kopie van de maquette uit 1747 van Bergen op Zoom. Het origineel staat in het Musée Plan Reliëfs in Parijs. De maquette laat de overgang van de oude vestingsperiode naar de moderne tijd van Bergen op Zoom zien.

Recreatie

In het Markiezenhof is er een museumcafé, een kleine winkel en een bibliotheek. Tevens kan men er in het huwelijk treden. Geopend het gehele jaar van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk.

Trivia

  • In het Markiezenhof is een kermisexpositie. Nagemaakt is een 16e-eeuws markt- en kermisplein. Er is ook een miniatuurkermis.
  • Sinds 2003 staat de Bergse trots ook als miniatuur in Madurodam.
  • De kerker van het Markiezenhof is nog steeds intact.
  • Het Markiezenhof staat elk jaar in het teken van de Monumentendag.

Externe link


Monumenten in de buurt van Markiezenhof in Bergen op Zoom

Winkel annex hotel met de naam Mariahoek

Steenbergsestraat 1a
Bergen op Zoom
Inleiding. De WINKEL annex HOTEL met de naam Mariahoek werd gebouwd in 1900 naar ontwerp van C.P. van Genk in opdracht van de weduwe P. Coe..

In den Chrisstoffel

Lievevrouwestraat 8
Bergen op Zoom
Huis "In den Chrisstoffel", met gebosseerd witgepleisterde later verhoogde lijstgevel en gevelsteen (plm 1450) met beeld van St.Christoffel ..

Huis met witgeverfde lijstgevel, lage bovenverdieping en houten kroonlijst met verkroppingen en ruitmotieven

Fortuinstraat 25
Bergen op Zoom
Huis met witgeverfde lijstgevel, lage bovenverdieping en houten kroonlijst met verkroppingen en ruitmotieven.

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel op de hoek van de lievevrouwestraat

Fortuinstraat 27
Bergen op Zoom
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel op de hoek van de Lievevrouwestraat.

Huis met eenvoudige witte lijstgevel en schilddak

Lievevrouwestraat 3
Bergen op Zoom
Huis met eenvoudige witte lijstgevel en schilddak.

Kaart & Routeplanner