Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met empirelijstgevel in schoon metselwerk en voorzien van een dorische kroonlijst in Bergen op Zoom

Woonhuis

Lievevrouwestraat 28
4611JL Bergen op Zoom
Noord Brabant


Beschrijving van Huis met empirelijstgevel in schoon metselwerk en voorzien van een dorische kroonlijst

HUIS met Empirelijstgevel in schoon metselwerk en voorzien van een Dorische kroonlijst, daterend uit het midden van de 18de eeuw. Gelegen op de hoek van de Morgenstraat. Het gehele pand wordt overdekt door een waarschijnlijk midden 19de-eeuwse kap, die toen, door verhoging van de zijmuren, in de plaats kwam van de kappen van het midden 15de-eeuwse voor- en achterhuis. In de nieuwe kap zijn gekantrechte eiken sporen van de oorspronkelijke kap opnieuw verwerkt. Van beide oorspronkelijke kappen zijn de onderste jukken nog aanwezig. Het voorhuis is vier travee├źn diep en het achterhuis drie. De verdiepingsvloeren van het achterhuis liggen hoger dan die van het voorhuis. Beide waren voorzien van een houtskelet met moer-en-kinderbinten balklagen, sleutelstukken en consoles (in het achterhuis); alles nog in belangrijke mate aanwezig. Het voorhuis is gedeeltelijk onderkelderd. De kelder bestaat uit twee delen, die beide voorzien zijn van een tongewelf (parallel aan de straat) en waarvan het achterste deel gedeeltelijk onder het links ervan staande pand doorschiet. Vanuit de achterste kelder leidt een stenen trap naar boven; de wanden ervan zijn bezet met 18de-eeuwse mangaantegels. De achter- en rechter zijgevel bevatten nog belangrijke sporen van de oorspronkelijk en latere bouwgeschiedenis. Pand van belang vanwege zijn ligging en zijn architektuur- en bouwhistorische betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9209
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis met empirelijstgevel in schoon metselwerk en voorzien van een dorische kroonlijst in Bergen op Zoom

Huis met geelgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op eenvoudige voluutvormige consoles en schilddak

Lievevrouwestraat 30
Bergen op Zoom
zie ook monumentnummer 526414 Huis met geelgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op eenvoudige voluutvormige consoles en schilddak.

Huis met gebosseerd geelgepleisterde lijstgevel en schilddak, op de hoek van de morgenstraat

Lievevrouwestraat 26
Bergen op Zoom
Huis met gebosseerd geelgepleisterde lijstgevel en schilddak, op de hoek van de Morgenstraat.

Huis met eenvoudige Empire lijstgevel, geelgepleisterd, ingang omlijst door geblokte pilasters en kroonlijstje met triglyphen, druppen en tandlijst in ..

Lievevrouwestraat 32
Bergen op Zoom
zie ook monumentnummer 526414 Huis met eenvoudige Empire lijstgevel, geelgepleisterd, ingang omlijst door geblokte pilasters en kroonlijstj..

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, empire consoles onder de kroonlijst en schilddak

Lievevrouwestraat 24
Bergen op Zoom
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, Empire consoles onder de kroonlijst en schilddak.

Huis met geelgepleisterde lijstgevel, vensteromlijstingen

Lievevrouwestraat 34
Bergen op Zoom
Huis met geelgepleisterde lijstgevel, vensteromlijstingen uit XIXc, schilddak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)